IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
10:03 | 2 февруари 2015
Обновен: 19:02 | 28 април 2024

Откриха нови творби на Микеланджело

Досега се оспорваше авторството на тези произведения на изкуството

По материала работи: Юлиян Атанасов
Откриха нови творби на Микеланджело


Две бронзови статуи, чийто автор досега бе неизвестен, може да се окажат наистина творби на Микеланджело, съобщиха изследователи от международен екип, ръководен от Кеймбриджкия университет (University of Cambridge) и музея Фицуилям (Fitzwilliam Museum), където бронзовите статуи ще бъдат изложени във вторник. Скулптурите с височина около метър са на двама голи мъже – млад и по-възрастен - които яздят пантери, пише БГНЕС. Ако се потвърди авторството на Микеланджело, това ще е единственият бронз на известния ренесансов художник, автор на стенописите на тавана в Сикстинската капела, които са оцелели и до днес.
Творбите са били приписвани на Микеланджело, когато са класифицирани за първи път през XIX век, но през следващите 120 години това бащинство e оспорвано, поради липса на подпис и доказателства.
Но през есента на 2014 г., Пол Йоанидис, почетен професор по история на изкуството в Кеймбридж, открива рисунка на мускулест млад мъж, яздещ пантера, копирана от изгубени проекти на Микеланджело от ученик, което предполага, че той е проектирал тази необичайна скулптурна композиция.
Тези статуи от "бронз са изключително мощни и завладяващи произведения на изкуството, които заслужават да бъдат проучени и ние се надяваме, че ще дойде публика, която да ги види и да вземе участие в дебата", каза Виктория Ейвъри, реставраторка от отдела за приложно изкуство в музея Фицулям.
Проучванията на двете бронзови скулптури показаха, че стилът и анатомията на сюжета е много близо до творбите на Микеланджело от 1500 до 1510. Следователно две бронзови фигури са направени през този период, въз основа на научния анализ.
И двете статуи ще бъдат изложени в музея до август. Продължават научните изследвания, а окончателното заключение на експертите ще бъде обявено през юли.
Знае се, че Микеланджело е направил няколко бронзови статуи, но те бяха смятани за изгубени.
Той е автор на по-малка версия на прочутата мраморна статуя на Давид, но тя изчезва по време на Френската революция.
Бронзова статуя на папа Юлий II е била унищожена и използвана за направата на артилерийско оръдие по-малко от три години, след като е била завършена, пише АФП.
Самият Микеланджело е заявявал, че работата с бронз "не е неговото изкуство".

Коментари

Новини Варна