IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
18:12 | 3 февруари 2015
Обновен: 03:40 | 29 април 2024

Ученичка на Райна Кабаиванска дебютира на варненска сцена

Мария Радоева ще пее в "Травиата"

По материала работи: Борис Проданов
Ученичка на Райна Кабаиванска дебютира на варненска сцена

На варненска сцена утре ще дебютира ученичка на оперните прими Райна Кабаиванска и Дарина Такова. Постановката е „Травиата“, а в ролята на Виолета Валери ще чуем Мария Радоева. Представлението на Държавна опера – Варна, е от 18 ч. на Основна сцена. Режисьор и художник е Кузман Попов, диригент - маестро Борислав Иванов.


Сопраното Мария Радоева от ранна детска възраст проявява подчертан интерес към музиката. В продължение на десет години е част от Детския радиохор към БНР, където маестро Христо Недялков и останалите педагози я въвеждат в света на музиката и вокалното изкуство. Именно те изиграват важна роля във възпитанието и формирането й като личност, твърди самата тя. Като изявена солистка на състава е участвала в четири негови концертни турнета в Япония, САЩ, Хаваите, Швейцария, Дания, Австрия, Германия и Белгия.


Оперният дебют на Мария Радоева е през 2006 г. на сцената на Русенската опера в ролята на Церлина от „Дон Жуан“ на Моцарт.


В периода 2006 - 2012 г. посещава редица майсторски класове на Райна Кабаиванска в България и Италия. Стипендиант е на фондация „Райна Кабаиванска“ и Нов български университет. От 2012 г. учи при българското сопрано със световна кариера Дарина Такова.


В ролята на Алфред Жермон ще се представи солистът на Държавна опера – Варна, Борис Луков. И за да е пълно триото от млади, красиви и много талантливи артисти, точно каквито харесва съвременната оперна сцена, ще прибавим великолепния лиричен баритон Свилен Николов, който ще се превъплъти в една от своите най-успешни роли – тази на Жорж Жермон.


Юлиян Атанасов

 

Коментари

Новини Варна