IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
13:07 | 5 февруари 2015
Обновен: 17:27 | 24 април 2024

Фотографската академия почита с изложба арх. Николай Попов

По материала работи: Златина Добрева
Фотос от „Впечатления от Куба“.

Юбилейна изложба фотография на арх. Николай Попов организират Градската художествена галерия във Варна и Българската фотографска академия „Янка Кюркчиева”. Експозицията е под наслов „Впечатления от Куба“ и ще бъде открита днес от 18 ч.
Изложбата бе един от акцентите за 2014-а и е от поредицата „Клуб 100“, инициатива на фотографската академия, с която се честват юбилеи на големи имена в българската фотография.
Замисълът и реализацията са твърде различни от основната особеност на творчеството на арх. Николай Попов (1914 – 1973 г.). Напълно естествено е то да бъде силно повлияно от естетическите и композиционните принципи на архитектурата. От това следва, че неговите снимки са винаги прецизно обмислени, стройни и уравновесени като композиция, лаконични като израз, облечени във форма, която разкрива същността. Уверен в себе си, Попов кадрира снимката още в рамките на визьора, като очиства кадъра от излишното, за да постигне най-трудното от всички съвършенства – простотата. Това прави неговите творби завършени, преди да бъдат окончателно изкопирани. Затова при тях мъчно можем да махнем или прибавим нещо, за да стане творбата „по-хубава”.

Коментари

Новини Варна