IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
17:09 | 8 февруари 2015
Обновен: 11:11 | 28 април 2024

Роберт Баръмов представя новия си проект във Варна

Във варненската галерия „Буларт“ е представен самостоятелният проект на Баръмов „Невидимо изкуство”

По материала работи: Юлиян Атанасов
Роберт Баръмов представя новия си проект във Варна

Понякога с хората на изкуството у нас се случва така. Първо стават известни зад граница, там творбите им правят фурор и едва по-късно се връщат в България, за да бъдат оценени по достойнство и от родната публика. Така се случва с някои български филми, заснети през последните години. Същата съдба има и варненският творец Роберт Баръмов. Преди да го опознаят у нас, той вече има своето признание сред творците и художествените естети в Япония, Испания, Италия, Германия, Полша, Белгия, Австрия. Едно може да се каже със сдигурност днес: Баръмов е творец с утвърден почерк, който знае какво и как да покаже на хората, обичащи изкуството. Във варненската галерия „Буларт“ е представен самостоятелният проект на Баръмов „Невидимо изкуство”.
„Новите генерации творци търсят път към разграничаване от боравенето с класически технологии и материали и създават предпоставки за алтернативни намеси в публичните и обществени пространства, в социалния и политически живот. Отговорите на въпросите какво е съвременното изкуство, как изглежда и къде да го открием често озадачават обществото. Изложбата "Невидимо изкуство" избягва преднамерената скандалност и може да се разглежда като спокойно философско самовглъбяване на автора. Все пак един по задълбочен прочит би потърсил закодираните за интелектуалния елит послания“, казва авторът.
Роберт Баръмов е роден през 1966 г. във Варна. Завършва специалност „ графика” в Националната художествена академия. Работи в областта на графиката, живописта и инсталацията. Носител е на над 20 престижни международни награди за графика и съвременно изкуство. Негови творби са притежание на редица световни музейни графични колекции. Живее и работи в София.

Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна