IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
19:28 | 8 февруари 2015
Обновен: 23:57 | 25 април 2024

Търговец на картини плати 19 млн. евро за щети на богата фамилия

Хелге Ахенбах (62 г.) е завишил цените на произведенията

По материала работи: Юлиян Атанасов
Търговец на картини плати 19 млн. евро за щети на богата фамилия


Съдът в Дюселдорф разпореди търговец на картини да заплати повече от 19 милиона евро за щети, нанесени на една от най-богатите фамилии в страната, заради продажбите на картини и ретро автомобили, съобщава сайтът Artprice, цитиран от БГНЕС ​.
Хелге Ахенбах (62 г.) е завишил цените на произведенията, добавяки фалшиви такси, когато е продавал изкуство на покойния Бертолд Албрехт, наследник на супермаркет империята "Алди Норт".
Албрехт заплатил общо около 97 милиона евро за 21 произведения и 11 луксозни коли, което, според решението на съда по гражданския иск, е с 19.3 милиона евро по-скъпо от реалната им цена. Журналът "Шпигел" съобщи през декември, че спорните сделки на арт консултанта, включвали картини на Пабло Пикасо, Рой Лихтенщайн и Герхард Рихтер, както и луксозни коли като Ферари, Бентли и Ягуар.
Двамата са се споразумели за пет процента комисионна за закупуване на картини и скулптури и три процента от нетната продажна цена за ретро автомобили. Но във фактурирането на Албрехт, Ахенбах изчислява комисионната по своя преценка, което е неоправдано, тъй като не е уведомил за това наследникът на "Алди", гласи решението на съда.
Съдиите заявиха, че няма "икономически осведомен човек, или бизнес личност като Албрехт, който би се замесил в подобно напълно непрозрачно ценообразуване."
В съда в Есен, наказателното дело срещу Ахенбах за измами също е в ход, като последния отрича обвиненията. Албрехт, който почина през 2012 г., е син на Тео Албрехт, основател на Алди Груп.

 

Коментари

Новини Варна