IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
09:49 | 20 февруари 2015
Обновен: 03:57 | 3 май 2024

Шуменският театър заплита интрига с „Агенти“

Представлението е от 19 часа във Фестивалния и конгресен център

По материала работи: Златина Добрева
Шуменският театър заплита интрига с „Агенти“

Драматично-кукленият театър „Васил Друмев“ (Шумен) гастролира днес във Варна с постановката си „Агенти“ по Дейвид Мамет. Представлението е от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Името на световноизвестния автор е достатъчна провокация за почитателите на театъра. 68-годишният Мамет докосва това изкуство като сервитьор в ресторанта на един любителски театър в САЩ. Работил е още като шофьор на такси, бил е агент на недвижими имоти, моряк на търговски кораби. По-късно, вече отдаден на театъра, като студент написва първата си пиеса „Човекоядец“. Истинска известност му носи постановката на пиесата „Американски бизон”, за която получава наградата „Оуби” за най-добър драматург – дебютант (1976) и наградата на нюйоркските театрални критици (1977) за най-добра американска пиеса.
През 1984 г. печели наградата „Пулицър” за „Гленгари Глен Рос”. Работи и в киното. За сценария на „Присъдата” получава номинация за „Оскар”. Сценарият му за политическата сатира на Бари Левинсон „Да разлаем кучетата” също му донася номинации за „Оскар” и „Златен глобус”.
„Агенти“ е направена по пиесата „Гленгари Глен Рос”. Режисурата е на актьора Владо Пенев. Любопитното е, че главният режисьор на Варненския театър – проф. Пламен Марков, е българският режисьор с най-много постановки на пиеси от Дейвид Мамет, включително и „Американски бизон“.
В „Агенти“ Владо Пенев се е доверил на актьорите Михаил Билалов, Ивайло Захариев, Роберт Янакиев, Любен Кънев, Иво Йончев, Йосиф Шамли, Пламен Манасиев и Теодора Духовникова.
Сюжетът се завърта около четирима отчаяни агенти на недвижими имоти, които са принудени да продадат и невъзможното, за да не бъдат уволнени от корпорацията си. Лъжи, ласкателства, подкупи, кражби, заплахи и влизане с взлом са само малка част от новите тактики на агентите. Но в света на бизнеса правилото е, че няма правила. Приятелите стават врагове, овцете стават вълци, всеки играе срещу всеки...

 

Коментари

Новини Варна