IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
14:57 | 10 март 2015
Обновен: 20:26 | 10 май 2024

Откриват изложба за римското изкуство и цивилизация в Археологическия (СНИМКИ)

Проявата е в рамките на международната инициатива „Черно море – единство и многообразие през римската Античност”

По материала работи: Златина Добрева
Откриват изложба за римското изкуство и цивилизация в Археологическия (СНИМКИ)

Изложба под наслов „Римското изкуство и цивилизация – общият език на Античността” ще бъде открита днес от 16 ч. в Археологическия музей. Проявата е в рамките на международната инициатива „Черно море – единство и многообразие през римската Античност”. Тя обединява усилията на 7 държави с общо римско културно наследство в Черноморския басейн: Румъния, Молдова, Украйна, Грузия, Турция, Гърция и България. Целта е да се създаде мрежа от научноизследователски, културни и административни институции за дългосрочно съдействие при обмена на научни и културни ценности в Черноморския басейн. Инициативата ще съдейства за опазване на движимото и недвижимото културно наследство, датиращо от Римската епоха в тези региони.
Изложбата е от 93 постера, в които всяка държава представя институцията, участваща в проекта, историята на региона през римската епоха и римското си археологическо наследство.
Изложбата ще остане в музея до септември.

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна