IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
00:02 | 15 март 2015
Обновен: 08:09 | 6 май 2024

„Урок“ с Голямата награда на „София филм фест“

Премия от 7000 евро получиха създателите на филма

По материала работи: Слав Велев
„Урок“ с Голямата награда на „София филм фест“

Българско-гръцката продукция „Урок“ спечели Голямата награда на „София филм фест“. Отличието бе обявено на церемония в зала 1 на Националния дворец на културата. Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е с участието на Маргита Гошева и Иван Бърнев и в рамките на фестивала имаше две прожекции.

 

Призът от тази година носи названието „София – град на киното“ и се изразява в парична премия от 7000 евро, които се поделят по равно между режисьора и продуцента на спечелилото заглавие. В надпреварата можеха да участват първи и втори филми на режисьори от цял свят.

 

„Урок“ разказва за Надежда, гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Тази случка по време на работа рефлектира и в личния ѝ живот. Надежда получава уведомление, че банката ще ѝ отнеме къщата и ще я пусне на търг заради просрочени плащания по ипотеката. Решена да „изплува“ и да запази дома си, учителката е готова на всичко, за да намери нужните пари и решава да обере банката.

 

Филмът вече спечели награда за най-добър нов режисьор в Сан Себастиан ’14, международната награда за дебют „Ингмар Бергман“ в Гьотеборг ’15, отличието за най-добър сценарий и Бронзов Александър от Солун ’14, както и приза за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Еквадор ’14.

 

Програмата на София филм фест продължава до 29 март, с прожекции във Варна, Пловдив и Бургас.

 

БТА

Коментари

Новини Варна