IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
09:29 | 17 март 2015
Обновен: 12:48 | 7 май 2024

Кукленият обра овации на фестивал в Турция

Варненската трупа завъртя 17 представления за 10 дни

По материала работи: Златина Добрева
Кукленият обра овации на фестивал в Турция

Варненският куклен театър обра овациите на публиката при поредното си международно участие. В продължение на 10 дни Държавният куклен театър (Вн) бе в Измир, където се проведе 9-ото издание на най-престижния куклен фестивал в Турция. Участвали са 40 трупи от цял свят и всичките са били на много високо професионално ниво.
„По традиция този фестивал е много силен, а програмата е много натоварена. За 10 дни изиграхме 17 представления“, довери за „Черно море“ Вера Стойкова, директор на Кукления театър.
Варненската трупа се е представила с два спектакъла. За възрастни публиката е аплодирала неспирно „Мълчаливи предания“, който е получил много висока оценка и от гилдията, присъствала на форума. За деца ДКТ – Варна, е показал една нова постановка, която все още не е имала своята премиера у дома. Това е пиесата с работно заглавие „Пластелинчовци“. Тя ще бъде показана във Варна вероятно през април.
„Публиката прие нашето участие екзалтирано. Нашите представления винаги се посрещат така, имаме традиции в това отношение“, допълни Вера Стойкова.
На 25 март Варненският куклен театър ще се представи в столицата в рамките на театралния салон. „Мълчаливи предания“ ще се играе на 25 март на сцената на Младежкия театър. На 27 март пък, когато се чества Международният ден на театъра, варненската трупа ще участва в церемонията по връчването на наградите „Икар“. Припомняме, че ДКТ – Варна, е номиниран за „Икар“ в раздела „Куклен театър“ именно с постановката „Мълчаливи предания“.
Юлиян Атанасов

 

Коментари

Новини Варна