IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
09:50 | 7 септември 2020
Обновен: 16:14 | 21 април 2024

Продължават уникалните открития на Калиакра

Златни следи от интересен ритуал намериха арехеолози в некропола на скалистия бряг

По материала работи: Слав Велев
Снимки: ПроНюзДобрич

Изящен златен пръстен и чифт масивни обеци бяха открити в гроба на момиче от знатен произход при разкопките на средновековния некропол в Калиакра. Запазени са дори копчетата по дрехата, както и части от тъкан, покривала главата. Това съобщиха от Националния исторически музей, предаде "Про Нюз Добрич".

 

„Момичето е било около 12-14-годишно, очевидно от аристокрацията – коментира доц. д-р Бони Петрунова (НИМ), ръководител на екипа и директор на НИМ. – Още не знаем причината за тази ранна смърт, ще научим повече след анализа на костите. Но веднага можем да кажем, че в случая става дума за ритуала погребение-сватба, при който починалата неомъжена девойка се изпраща с дарове като булка.


Ние, археолозите, много рядко намираме следи от такива погребения, особено от този период“, посочи още тя.

От втората половина на XIV век е и гробът на Георги, управителят на крепостта, чиито златен пръстен бе открит миналата година в същия некропол. Още по-интересното е, че младата аристократка е положена в близост до неговите останки.

 

Тепърва ще се изяснява дали има връзка между тях, дали единият или и двамата не са от рода на деспот Добротица.

Коментари

Новини Варна