IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
19:01 | 5 април 2015
Обновен: 03:53 | 25 април 2024

Великденска изложба откриват в „Актив арт“

Експозицията е дело на Студио Димчовски и Георги Петров

По материала работи: Юлиян Атанасов
Великденска изложба откриват в „Актив арт“

Великденска изложба живопис и иконопис под надслов „Ипостаси“ отваря врати днес в галерия „Актив арт“. Официалното откриване е днес от 18 ч. Експозицията е дело на Студио Димчовски и Георги Петров.
Откриването на сбирката точно на тази дата е търсено. В Християнските вярвания от днес започва Страстната седмица, време, в което Иисус Христос изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез своето Възкресение. Заглавието на изложбата визира идеята, че една същност е материализирана в различи художествени реалности с различна изразност и в пространството на експозицията са съвместени жанровете на иконописта и живописта. В този смисъл изкуството е натоварено с онази литургичност, която извежда смисли, разкрива битието, отъждествено с божественото и в крайна сметка достига до познанието за смъртта и Възкресението.
 В Християнството понятието ипостас (гръцки: ὑπόστᾰσις) има сложна и донякъде объркана история, но буквалното значение на думата е „това, което стои отдолу“.  Най-често υποσταιζ се превежда като “същност”. За първи път този термин се прилага по отношение на Бога през първите векове от св. Теофил Антиохийски, в неговото съчинение – апология “До Автолик”. През 4-ти век се налага окончателно като термин от Отците на вярата в контра на арианската ерес.
Студио Димчовски – Антония и Димчо Димчовски, живеят и работят в малкото планинско село Гостилица. Създават своите икони от 1984 г., използвайки класически иконографски техники. Те работят в традиционния византийски стил – от миниатюра до императорски икони чрез полагането на злато, сребро, обков, емайл, перли, полускъпоценни камъни. Димчовски съживяват изгубени технологии като синайски нимбове, гранаре, гратаре, пробастър, чеканка и др. Инициатори и учредители са на Българско иконографско сдружение.
Георги Петров е роден през 1978 г. в гр. Добрич. Дипломирал се е в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство –  Пловдив. Представял е творчеството си в над тридесет самостоятелни изложби в България, Унгария, Полша, Германия, Франция, Австрия, Словакия, САЩ, Чехия, както и в множество сборни и тематични експозиции. От 2012 г. Георги Петров е член на Творческий Союз Профессиональных Художников России. Твори предимно в областта на съвременната пейзажна живопис. Живее и работи в София.
 

Коментари

Новини Варна