IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
16:15 | 31 юли 2021
Обновен: 18:57 | 24 април 2024

Започва международния фестивал за късометражно кино „Карантината”

До район "Аспарухово" е организиран и безплатен транспорт

По материала работи: Ставри Таргов
Започва международния фестивал за късометражно кино „Карантината”

34 късометражни филма от 17 държави предлага на зрителите тазгодишното издание на международния фестивал за късометражно кино „Карантината”. Организатори са от школата по изкуствата "Дедал", а инициативата дава шанс на млади и непознати артисти.

Вече седем поредни години любителите на късометражното кино може да му се насладят под открито небе. Мястото е известно - рибарското селище „Карантината” във варненския район „Аспарухово”.

Тази година там от 3 до 7 август ще бъдат прожектирани 34 филма от 17 държави. Сред тях е номинираният за Оскар „Стая за писма”, в който участва и актьорът Оскар Айзък, известен с ролята си в последната трилогия на „Междузвездни воини”.

"Имаме филм с Уил Феръл, показван на фестивала в Кан. Имаме също и най-новия експериментален проект на режисьора Джонатан Глейзър, познат като режисьор на много видеоклипове и също на много известни филми. Имаме селектирани два български филма - „Насред асфалта” на Йордан Михайловски и „Френско кино” на Галина Георгиева.

Заявили са, че ще присъстват на фестивала, както и доста от авторите от чужбина, също ще присъстват", казва един от организаторите Георги Кръстев.

Освен че няма вход за прожекциите, организаторите предоставят и безплатен транспорт до фестивалната локация. Първите автобуси тръгват от улица „Антим I” в 18 часа и 30 минути, а последните минути преди 20 часа.

Ще има транспорт и обратно към центъра на Варна. Друг от организаторите от школа „Дедал” - Цветан Кръстев, казва, че фестивалът вече е подготвил публика за късометражно кино.

"Фестивалът е доста популярен в страната, даже бих казал по-популярен, отколкото във Варна, и в чужбина също. Вече седем години идват различни гости, които популяризират фестивала. Имаме гости, които идват всяка година, толкова им харесва."

Селекцията за „Карантината” е измежду хиляди ленти. Тази година заради пандемията бройката е била по-ограничена, но това не се е отразило на качеството, казва Георги Кръстев. Стремежът е винаги да се подкрепят и български продукции, но като цяло те трудно се сравняват с чуждестранните.

В петте фестивални вечери филмите ще започват от 21 часа, а час преди това е подготвена и музикална програма. В нея са включени Ивелин Тракийски, варненците от "Костов трио", групите „Основно ветрове” и „Спектрум вокал бенд”.

На закриването ще свири специално сформираната „Карантината брас бенд”. Там влизат едни от най- изявените джаз музиканти на Варна - Нейко Бодуров, Стоян Роянов ЯЯ, Витомир Попов и Валери Ценков, съобщава Радио Варна.

Коментари

Новини Варна