IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
16:40 | 18 март 2022
Обновен: 05:19 | 26 април 2024

Започва София Филм Фест във Варна

Откриването е тази вечер от 19.00 ч. с филма "Двете страни на острието"

По материала работи: Слав Велев
Започва София Филм Фест във Варна

13-ия София Филм Фест започва от днес и ще продължи до 26 март във Фестивалния и конгресен център във Варна. Киноманите в града ще имат възможност да видят селекция от филми отличени от най- престижните световни кинофестивали. Откриването е тази вечер от 19.00 ч. с филма "Двете страни на острието".

Може да си купите билети за филмите във фестивалната програма на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ онлайн и на касата на Фестивален и конгресен център - Варна.

Тази година организаторите отново са подготвили уникална селекция от 18 пълнометражни филма, отличени и номинирани на световни форуми, като „Берлинале”, „Оскар”, "Кан", "Венеция", "Торонто" и др.

Най-новия филм на легендата Клер Дени „Двете страни на острието“ с великолепните Жулиет Бинош и Венсан Линдон ще има своята премиера след броени дни в конкурсната програма на Берлинале, а София Филм Фест е първият фестивал в света след Берлин, който ще представи творбата на откриването на 26-ото си издание в София, а веднага след това и на планираното за 18 март откриване във Варна.

В програмата на 13-ото издание на фестивала ще можете да видите новата творба на сръбския режисьор Стефан Арсениевич „Докато мога да вървя“ („As Far As I Can Walk“), на която бе присъдена голямата награда за най-добър филм „Кристален глобус“ в Карлови Вари 2021. Режисьорът представя съвременен прочит на традиционен средновековен епос, в който африкански мигранти играят в ролите на сръбски национални герои. Разказът е посветен на изконната необходимост всеки човек да открие своето място в света, но е и приказка за любовта.

„Златна мечка“ за най-добър филм на Берлинале през 2021 година бе връчена на новата провокативна социална сатира на румънския режисьор Раду Жуде „Каръшко чукане или шантаво порно“ („Bad Luck Banging or Loony Porn“) и организаторите канят всички пълнолетни фенове на киното да го гледат на 21-ви март от 20:00 ч. Историята проследява несгодите на учителката Еми, която осъзнава, че кариерата и репутацията ѝ са сериозно застрашени, след като в интернет се появява порно-видео с нейно участие. Фокусът на сюжета попада върху обществените морализатори и румънското общество, но сатиризирането на повсеместното лицемерие и колективната истерия се простира отвъд националните граници.

Сред вече обявените премиери на фестивала са копродукциите с България „Мрак“ на Душан Милич и „Как се научих да летя?“ на Радивое Андрич, а в програмата на фестивала ще може да гледате още: „Брайтън 4“ на Леван Когуашвили, „Интрегалде“ на Раду Мунтеан, участвалите в конкурса във Венеция „Комарджията“ на Пол Шрейдър, „Спенсър“ на Пабло Ларейн (номинация за Оскар за женска роля), „Не оставяй следи“ на Ян Матушински и много други фестивални изкушения.

Основната цена на билета за кино е 10 лева, а цената за студенти, ученици, пенсионери и хора в неравностойно положение - 7 лева. Можете да се възползвате от намаление при закупуване на 5 и повече билети едновременно, цена на 1 билет – 8 лв.

Коментари

Новини Варна