IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
16:30 | 18 юли 2022
Обновен: 14:17 | 18 април 2024

Предлагат Михаил Мутафов за почетен гражданин на Варна

Роденият на 4 юли 1947 г. в Харманли актьор играе във Варненския театър от 1975 г.

По материала работи: Слав Велев
Предлагат Михаил Мутафов за почетен гражданин на Варна

Михаил Мутафов с най-престижната театрална награда у нас - "Икар"/Снимка: Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна

Големият театрален и филмов актьор Михаил Мутафов да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Варна. Това предлага Инициативен комитет, в който влизат изтъкнати негови колеги от Варненския драматичен театър, сред които Веселина Михалкова, Стоян Радев и  Симеон Лютаков, както и директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова.

„Със своите над 100 роли от българската и световната драматургия, той оставя ярка диря в историята на театъра. Отстоявайки години наред изключителното си артистично присъствие, Михаил Мутафов отдавна се е превърнал в емблема на Варненския драматичен театър. Неговата поява на сцената винаги е театрален празник”, изтъкват от Инициативния комитет.

Личната си харизма и високото актьорско майсторство Мутафов пренася и в киното, като се снима в над 40 филма, сред които многократно награждаваните „Циклопът”, „Дзифт”, „Островът”, „Чест” и "Вездесъщият”. Мутафов се е снимал и във филмите „С деца на море“, „След края на света“, „Църква за вълци“ и „Под прикритие“.

Роденият на 4 юли 1947 г. в Харманли актьор играе във Варненския театър от 1975 г. Отличаван е с наградите „Варна”, „Аскеер”, „Златна роза” и „Икар”, които също са израз на признание за неговите професионални и човешки достойнства.  

Публичното обсъждане на предложението за обявяване на Мутафов за Почетен гражданин на Варна ще се проведе на 29 юли от 17.00 часа в зала "Пленарна" на общината.

Коментари

Новини Варна