IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
15:20 | 16 октомври 2022
Обновен: 12:37 | 2 май 2024

Варненци бяха актьори в радиобалета „Нонумент 2.0“

Събитието се проведе на Паметника на българо-съветската дружба

По материала работи: Слав Велев
Варненци бяха актьори в радиобалета „Нонумент 2.0“

Снимка: БТА

Десетки варненци участваха в радио-балета „Нонумент 2.0“, който се проведе в Парк-паметника на българо-съветската дружба в града в събота вечер. Те бяха действащите лица в едночасов пърформанс, посветен на приятелството, в който изкачиха стъпалата до монумента, изпълнявайки различни задачи, получавани в слушалки, раздадени от организаторите. 

Чрез текста бяха зададени много въпроси за истинската дружба между хората и народите и за смисъла тя да бъде превъплътена в огромен бетонов монумент. От текста, който слушаха, участниците научиха, че двадесетте хиляди дървета в подножието на паметника са засадени след построяването му и всяко символизира убит войник, което означава, че посетителят се разхожда сред гробище. Всъщност хълмът е бил гробище преди, а след решението да стане място за монумент, останките са преместени в Пантеона на загиналите борци против фашизма във Варна. Оказа се, че в храстите е имало високоговорители, от които е звучала симфония от Шостакович, за да допринесе за повече възвишеност у посетителите при изкачването. Докато стояха над мястото на загасналия отдавна вечен огън, посетителите узнаха, че там е горял газ, подаван от голям резервоар под паметника. 

Чрез лягане на стъпалата, хората бяха призовани да осмислят колко лесно е да навредиш на човек, който ти се доверява като приятел. При изкачването към паметника, пред гледката към Черно море, бе припомнено и за започналата тази година война в Украйна, в която двама приятели станаха врагове. В пърформанса участваха много украинци и руснаци, живеещи във Варна. 

„Всеки паметник прекъсва континуума на времето, иска да бетонира ситуацията, каквато е била, за да замрази исторически момент, но времето не спира“, бяха думите на създателите на пърформанса. Приятелството е нещо бавно, а в случая с двете страни на този паметник, изобразените на тях съветски войници и посрещащите ги български жени май няма никога да се срещнат, е тезата им. 

На финала участниците достигнаха до монумента, докоснаха крилата, сякаш ги подпират, за да усетят колко тежко е да се грижиш да поддържаш приятелство. В две редици опитаха да се срещнат, да се хванат за ръце, да се погледнат в очи и да станат близки. Сякаш подарък за всички в този момент, бе дъгата, която се изви над морето, докато слънцето даваше последните си лъчи.

Провокацията на създателите на радиобалета „Нонумент 2.0“ бе аплодирана от участниците. Режисьорът Стефан А. Щерев, който присъства на събитието, съобщи за БТА, че се предвижда през май или юни догодина пърформансът във Варна да бъде повторен, а третата част на проекта да бъде посветена на Паметника на съветската армия в София. Автори на текста и концепцията на „Нонумент 2.0“ са Оле Фрам, Торстен Микаелсен и Михаел Хюнерс от немския колектив „Ligna”. Думите четат актьорите от Драматично-куклен театър - Шумен Пламен Иванов, Радина Алексиева и Стефани Лечева. Музиката е на Емилиян Гацов - Елби, а търсенето в архивите е провела Маргарита Доровска. 

До 20 октомври може да се види и съпътстваща изложба „Големият паметник на малкото минало“, която е подредена в алтернативно пространство на ул. „Софроний Врачански“ 24 в квартал „Таляна“ във Варна. 

Коментари

Веска ( преди 1 година )
Колко струва тази глупост и за чия сметка е?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна