IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
11:45 | 20 февруари 2023
Обновен: 01:34 | 16 юни 2024

Старите варненските музиканти и нотопечатници влязоха в електронно издание

Материалите са от колекциите на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” от втората половина на ХIХ век до 1944 г.

По материала работи: Слав Велев
Старите варненските музиканти и нотопечатници влязоха в електронно издание

Излиза ново електронно издание „Варненските музиканти и нотопечатници от втората половина на ХIХ век до 1944 г.: Из колекциите на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” със съставители проф. д-р Константин Кукушев и Росица Тодорова. Изданието е реализирано като част от отбелязването на 140-годишния юбилей от създаването на институцията.

Целта е да се разкрие и популяризира богатството на съхранените документи във фондовете на библиотеката, които да са от полза на специалистите и широката общественост с интереси в областта на музикалното изкуство във Варна в периода от втората половина на ХIХ век до 1944 г.

В обособените тематични раздели е представена информация за водещи моменти от музикалния живот на Варна, които характеризират мястото и значението на града в изграждането на българската музикална култура след Освобождението, дейци с принос за развитието на учебното дело, художествената самодейност и творчеството на Добри Христов, Александър Кръстев и Милан Митов. Основен акцент е поставен върху издателствата във Варна, които отпечатват ноти.

Малко известен факт е, че „Луи Нитче” е една от първите нотопечатници, открити в страната след Освобождението. В раздел „Издателства” са представени нотни издания на варненски музиканти, ценни с това, че носят характерните особености на своето време.

Коментари

Новини Варна