IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
16:00 | 1 ноември 2022
Обновен: 07:21 | 18 април 2024

Бебе на 2 месеца е най-малкият читател на библиотеката във Варна

Поставят втори "библиомат" в морската столица, интересът е голям

По материала работи: Слав Велев
Бебе на 2 месеца е най-малкият читател на библиотеката във Варна

Стаята на приказките/Снимка: РБ "Пенчо Славейков" - Варна

Бебе на 2 месеца е най-малкият читател. Малката Ани посещава библиотеката с майка си всяка сряда, за четенето в Стаята на приказките. Най-възрастните посетители на читалнята пък са хора на 90 и повече години. Това обяви пред Дарик директорът на културната институция Радка Калчева.

До две седмици във Варна ще бъде монтиран втори "библиомат". Той ще бъде позициониран на площад „Съединение” (Червения площад) и ще има капацитета на първия, който се намира до входа на варненската библиотека, добави тя.

„Интересът към услугата е голям. Оказва се, че е нещо, от което читателите имат нужда. Вече не е толкова свързано с коронакризата, колкото с удобството за читателите”, добави Калчева.

Варненската библиотека се сдоби с БиблиоМат в началото на 2021 г. Той позволява на читателите да направят заявка за заемане на книги онлайн, а след това да си ги вземат в удобно за тях време от клетките с електронни ключалки с код. След получаване на имейл, читателите имат на разположение 48 часа да вземат своите книги. Ако не го направят в този срок, книгите отново се връщат в хранилището.

Иновативната идея беше реализирана в началото на 2021 г. с помощта на евродепутата от Варна Емил Радев.

„Тревожно е, че българинът не чете достатъчно, а от там нататък не учим и младите да четат. Това е основното да имаме образовани хора, да успяват, да постигат икономически, политически и социални успехи и да дърпат цялата нация напред”, заяви Радев, изтъквайки статистика, че 35 на сто от българите не са прочели нито една книга през последната година.

Като посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев за десета поредна година дари книги на варненската библиотека, с което допринася за обогатяване на библиотечния фонд.

В Деня на народните будители в библиотеката бе открита изложбата  „Непознатият Христо Самсаров“. Възрожденският учител, кмет, общественик и интелектуалец е първият преводач на „Дон Кихот” на български език.

Христо Самсаров е бил ученик на Добри Чинтулов и Никола Михайловски.  В периода 1873 – 1878 Самсаров е бил един от първите учители в първото варненско училище, където е преподавал френски език и благонравие. По-късно заминава за Търговище, където прави и преводът на „Дон Кихот” от френски на български език.  

Коментари

Новини Варна