IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
14:30 | 6 април 2023
Обновен: 06:50 | 23 април 2024

Тъжна вест: Напусна ни създателят на ансамбъл „Добруджа“

Добрич се сбогува с Атанас Генчев днес

По материала работи: Слав Велев
Тъжна вест: Напусна ни създателят на ансамбъл „Добруджа“

На 5 април на 98-годишна възраст почина създателят на ансамбъл „Добруджа“ Атанас Генчев - музикант ветеран от Добричкия симфоничен оркестър, диригент на хор „Лира“ в Дом стари хора, един от основателите на ПФА „Добруджа“ и дългогодишен концерт-майстор на Духовия оркестър в града.

Атанас Генчев е бил кларнетист солист в оркестри в София, Пловдив и Добрич.

Музикалната му кариера започва, когато едва 16-годишен постъпва като музикантски ученик във Военния духов оркестър при 46-ти пехотен полк в Добрич. През 50-те години на миналия век той прави първите стъпки за основаването на Ансамбъла за народни песни и танци „Добруджа“, а след това се завръща обратно като солист кларнетист в Симфоничния оркестър.

За годините си като музикант и за приноса му в музикалната сфера печели не една награда. На петдесетата си годишнина получава почетната значка на град Добрич, след това орден "Кирил и Методий" трета степен, последван и от първа степен, „Бронзова лира“ и „Златна лира“ от Съюза на музикалните и танцови дейци в България и много други.

Днес бе погребението на Атанас Генчев.

Коментари

Новини Варна