IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
13:40 | 11 септември 2023
Обновен: 01:04 | 29 април 2024

Започва VI-ят пленер "Докосване до природата" 2023

Конкурсът по живопис се провежда в курорта "Св.св. Константин и Елена"

По материала работи: Слав Велев
Започва VI-ят пленер "Докосване до природата" 2023

Най-старият български морски курорт „Св. св. Константин и Елена“ посреща участниците в VI пленер "Докосване до природата" 2023 – конкурс по живопис. Културното събитие ще се проведе в периода 11.09 - 20.09.2023 г. в гр. Варна, к. к. „Св. св. Константин и Елена”.

VI пленер "Докосване до природата" 2023  събира талантливи художници от цяла България, които ще творят на открито, рисувайки с акрилни и маслени бои в реална среда и изразявайки художествената емоция в нея, черпейки идеи и вдъхновение директно от природата.

Пленерът  е с определена тематична насоченост, която има за цел да покаже чрез изкуството и чрез различните творчески интерпретации на авторите връзката между морето, земята и хората.

Целта на Пленера е да се превърне в място за срещи, експерименти и творческа среда за автори от различни поколения, да предложи на гостите на курорта от страната и чужбина естетическа наслада чрез изящни изкуства, да се утвърди като локация, която допринася за развитие на културния туризъм във Варненския регион и  да създава нови публики.

Организаторите от Фондация „Св .Св. Константин и Елена“  създадоха подходящи условия за участниците, като осигуряват настаняване, работна площадка, материали и необходимата подкрепа. По време на VI пленер "Докосване до природата" като съпътстващо събитие ще се осъществи практическо обучение за техниките в живописта с ученици от Националното училище по изкуствата "Добри Христов“, гр. Варна.

Завършените творби, създадени по време на пленера, ще бъдат изложени в к. к. Св. св. Константин и Елена от 21 септември до 25 септември и в галерия Графит, гр. Варна от 27 септември до 07 октомври.

Най – старият български морски курорт тази година чества 115 години от основаването си  и по време на изложбата на творбите от пленера ще бъде представена и  фотоизложба "Св. св. Константин и Елена през годините – история и жизнено настояще".

Културното събитие се организира от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд „Култура“ и „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД. 

 

Новини Варна