IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
08:51 | 18 април 2024
Обновен: 22:52 | 19 май 2024

Национален фолклорен фест ще зарадва варненци

Идват певци, танцьори и музиканти от цялата страна

По материала работи: Петър Захариев
Национален фолклорен фест ще зарадва варненци

Новото издание на един от най-големите фолклорни форуми край морето ще събере млади таланти в Grand Mall от 21 до 23 април 2024. В пролетните дни преди Цветница, Лазаровден и  Великденските празници певци, танцьори и музиканти от цялата страна ще се състезават за наградите на ХХІV “Фолклорен изгрев".

Организатори на форума са продуцентска компания "Сънрайз Маринов“ и фолклорна телевизия "Сънрайз Мюзик“ с изключителната подкрепа и партньорството на Grand Mall - най-големия търговски център във Варна, съобщава Фокус.

НМФ "Фолклорен изгрев“ по традиция е под патронажа на кмета на район “Младост" във Варна Христо Христов и се осъществява с подкрепата на Фонд “Култура" на Община Варна. И тази година интересът към фестивала, който доказа своето високо ниво през годините, е много силен. На сцената отново ще има изпълнители и групи от цялата страна.

"Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти. Най-малките са деца от 3-годишна възраст, има и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора представя солови изпълнители и групи в 5 основни направления:

вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство.

Председател на журито ще бъде акад. Милчо Василев – художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) - Пловдив. В журито са още проф. д. изк. Лозанка Пейчева - музиколог, етнолог и експерт в отдел “Фолклористика“ към БАН, проф. д-р Тодор Киров - преподавател в АМТИИ - Пловдив, маестра д-р Ваня Монева - преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров“ и диригент на хор "Ваня Монева“, д-р Данислав Кехайов - народен певец и директор на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър и Юлиян Станев - хореограф, главен художествена ръководител на Ансамбъл “Варна".

Водещи на събитието ще бъдат Снежана Георгиева и проф. д-р Венци Димов.

Младите певци, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Кметът на район “Младост" във Варна Христо Христов, под чийто патронаж е фестивалът, е осигурил и три парични награди за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област. Специална парична награда са предвидили и домакините от Grand Mall. Награда заснимане на видеоклип присъжда и Фолклорна телевизия "Сънрайз мюзик“.

Началото е в петък, 19 април. Конкурсния ден ще започне в 8:00 с участие на инструменталистите и певците от ОУ "Антон Страшимиров“ - Варна.

Официалната церемония по откриването ще бъде от 11:00 с участието на фолклорните ансамбли при Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски“ - Варна. Същия ден ще се явят и ученици от Националното училище по изкуствата "Добри Христов“ – Варна, от други варненски училища и фолклорни паралелки от страната. В събота на сцената ще са децата и учениците от детски градини, общообразователни училища, школи, читалища и други. А в неделя са носителите на традицията във фолклора ни - групите за автентичен фолклор от възрастовата група над 19 години. Тогава ще видим и изпълнителите от жанра стари градски песни и шлагери. В края на фестивалния ден, в 18:30 ще бъде награждаването на всички изпълнители и връчването на специалните награди.

Партньори на фестивала са Супермаркети “BulMag", ресторант “RepEat", комплекс “Барите" и  недвижими имоти “Ромел" - Варна.

Зрителите могат да наблюдават конкурса всеки ден от 9:00 до 19:00 ч. Входът е свободен. Място: Grand Mall, ниво 2.

 

Коментари

Новини Варна