IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
10:30 | 29 април 2024
Обновен: 21:05 | 15 май 2024

30 години творческа дейност отбелязва Анна Пампулова с балетна гала във Варненската опера

Гала спектакълът е създаден специално за Варна

По материала работи: Десислава Михалева
30 години творческа дейност  отбелязва Анна Пампулова с балетна гала във Варненската опера

theatre.art.bg

Хореографката Анна Пампулова отбелязва 30 години творческа дейност на Международния ден на балета 29 април в Държавна опера - Варна. В юбилейната гала участие ще вземат гостуващи солисти, балетът на оперния театър и дипломанти от департамент „Театър“ на Нов български университет (НБУ), където тя е преподавател. 

Спектакълът е създаден специално за Варна, но към него вече има интерес и от други театри и е възможно той да продължи сценичния си живот, каза хореографката, цитирана от БТА. Тя поясни, че в основата на действието има обединяваща сюжетна нишка, в която присъстват репетициите и сценичния живот на артистите. 

Балетната гала е съставена от три модула. „Първата част е свързана с времето, когато бях истинска балерина. Повечето, които се занимават с това, смятат, че са професионални танцьори, а всъщност балетът е изкуство, изискващо определени качества, темперамент, отговорност“, уточнява Пампулова. В тази част е включен и неин танц, награден на 50-тия Международен балетен конкурс във Варна, посочи тя.  

„Тракийски танци“  от Петко Стайнов с хореография, танцова концепция и режисура на Анна Пампулова е вторият модул на балетната гала. Това е сюита от четири произведения, от които най-известно е „Ръченицата“ и то е единственото, поставяно досега. Пампулова е първият артист, който поставя цялото произведение на сцена и споделя, че чувства творбата като свое дете, защото с нея за първи път тя получава облик физически. „Преди това музиката е дух, а сега влиза в тяло като танц“, каза тя. 

Според нея, „Тракийски танци“ не е изцяло фолклорно произведение, писано е за балет, със симфонично звучене и носи новаторството на Европа. Тя го поставя като съвременен танц, основаващ се на класическия, а визуалното решение е свързано със земята с костюми в тонове от природата. „Работих изцяло за интерпретация на музиката, а не толкова да покажа себе си като драматург и хореограф. Тук музиката е основното и тя е невероятна инспирация“, добави Пампулова. Балетът ще бъде съпроводен с изпълнение на музиката на живо, на пиано на четири ръце от Велислава Стоянова и Мартин Дафинов. Транскрипцията е написана от проф. Ромео Смилков. 

В третата част на спектакъла на Анна Пампулова присъстват танцови откъси от мюзикълите „Калас и Онасис“, „Цар Лъв“, „Красавицата и Звяра“, по които тя работи във Варненската опера през последните години. Публиката ще ги види в съпровод на маестро Страцимир Павлов на рояла. 

Коментари

Новини Варна