IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
14:45 | 9 юли 2015
Обновен: 19:24 | 24 април 2024

Бургас увековечава Георги Калоянчев

Монументът на актьора ще бъде поставен в Летния театър

По материала работи: Златина Добрева
Бургас увековечава Георги Калоянчев

Бургас ще увековечи емблематичния за цяла една епоха български актьор Георги Калоянчев. От Общината в града съобщават, че на 10 юли ще бъде монтиран постамента, а няколко дни след това върху него ще застане 1.80-метровата скулптура на обичания актьор.

"Самата изработка на бронзовата фигура продължи около три месеца, последващата довършителна работа бе не повече от месец и половина”, сподели авторът на проекта Георги Чапкънов пред "Фокус".

Монументът ще бъде поставен в Летния театър, в близост до паметника на другия обичан бургаски актьор Апостол Карамитев.

Авторът на проекта е изобразил Георги Калоянчев в костюм и с театрална маска в едната си ръка, която току-що е свалил от лицето си, и в поклон пред любимата си публика след поредното представление. Макетът беше изложен в Бургаската художествена галерия и получи одобрението както на хората от артистичните среди, така и на жителите на морския град.

Преди една година община Бургас, съвместно с Обществен дарителски фонд - Бургас, започна мащабна кампания за събиране на средства за изграждане на паметник на Георги Калоянчев, припомня днес.бг. Година след началото на тази инициатива паметникът вече е факт, благодарение на събраните средства от бургазлии по време на редица културни и спортни събития, преминали под наслов: "Дарявам за Калата!".

Коментари

Новини Варна