IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
16:27 | 10 юли 2015
Обновен: 00:02 | 6 май 2024

Проф. Чолаков търси и открива бреговете

Поредната итересна за почитателите на изобразителното изкуство изложба отвори врати в галерия „Теди“

По материала работи: Златина Добрева
Проф. Чолаков търси и открива бреговете

Поредната итересна за почитателите на изобразителното изкуство изложба отвори врати във варненската галерия „Теди“. Сбирката на проф. Димитър Чолаков носи името „Бреговете на художника“ и бе официално открита снощи.

Галеристката Йорданка Торнева е поканила един от големите приятели на галерията - изключителният майстор на абстрактната композиция проф. Димитър Чолаков, който издига лятната тема във високите етажи на изящното изкуство и застава пред своите почитатели с една впечатляващо единна колекция.

Димитър Чолаков е обичан от варненските познавачи артист – той беше дългогодишен директор на Градската художествена галерия в Търговище, сега е професор в ШУ „Еп. Константин Преславски“ и има много ученици в морския град. Има и заклети колекционери, които редовно следят всяко негово гостуване и слагат червени точки на картините още преди откриването на всяка нова изложба.

Сега уважаваният художник е донесъл в галерия „Теди“ 21 платна акрил и масло, всички са съвсем нови - рисувани са в последните 6 месеца. Всяка от картините носи своето различно настроение, но всички заедно са докоснати по определен начин от свежестта на морския бриз.

„Брегът за мен е философско понятие – споделя артистът, докато реди платната си във варненската галерия. – Възприемам го като среща на водата и сушата – като място, където се събират заедно две стихии, два свята. И не мисля за брега като за някакво живописно кътче, а като за мисловно позициониране. Това е място, където можеш да останеш със себе си и да помечтаеш за неща, които могат да се случат само там.“

Изложбата може да се види до 9 август.

 

Коментари

Новини Варна