IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
09:50 | 22 юли 2015
Обновен: 12:45 | 3 май 2024

Нощ на художниците за опазването на рибата в Черно море

Школа “Дедал” събира карикатури, шаржове и хуморески на реални личности

По материала работи: Борис Проданов
Нощ на художниците за опазването на рибата в Черно море

Малки, големи и още по-големи художници от Варна, музиканти, приятели на изобразителното изкуство и джаз импровизациите отново се събират на творческа среща край брега на морето в поредната “Нощ на художниците”. Петото издание на арт инициативата на сдружение “Дедал” е на 25 юли (събота) от 18 ч. на плочата на яхт-клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна” на Морска гара Варна. Организаторите са подготвили интересна тема – “Буквалната риба”. Ще се рисуват карикатури, шаржове, хуморески и портрети на реални хора, представени като морски обитатели. Форматът на творбите е A4, техниката – свободна.


От арт сдружение “Дедал” информираха, че поредната творческа инициатива има за цел не само да отключи фантазията и въображението на художниците, но и да насочи вниманието на широката общественост към една доста сериозна екологична тема – драстичното намаляване на рибните ресурси в Черно море и  тоталното изчезване от нашето крайбрежие на някои видове риба с икономическо значение за страната. Изчезне ли рибата и мрежите на рибарите остават празни. Това е крах за рибарските задруги по цялото Черноморие и за цели фамилии, чийто живот е пряко обвързан с морето и улова, обясняват от “Дедал”.


Акцията на художниците от сдружението отново е в подкрепа на рибарите от “Карантината”, опазването на техния поминък, както и на уникалната урбанистика на рибарското селище, което вече е част от съществуващата „Зона култура”. Рибарите от задругата ще се включат в нощта на художниците, ставайки модели за карикатурите, герои от шаржовете и хумореските, а защо не и художници на някои от творбите. За най-малките артисти, които правят първите си стъпки в рисуването са подготвени шаблони на риби, в които децата ще могат да правят колажи от стари вестници.


Организаторите са замислили готовите произведения да бъдат изложени още същата вечер на специално приготвено пано – аквариум. Събитието има и дрескод. Всички участници ще получат на входа шапка от вестник, на която ще бъде изрисувана емблемата на събитието - стилизирана риба с моряшка фланелка. Освен артистите от школа “Дедал” в нощта на художниците ще се включат и 50 деца и младежи от Беларус, които в момента са на пленер в Кранево. Вечерта ще завърши с джем сешън – джаз, блус и фънк, с участието на Георги Великов, Кристияна Георгиева, Добромир Костадинов, Християн Христов – всички от школата по перкусии в „Дедал”, гост музикантите Пламен Пеев (барабани), Иво Вълчев (бас) и Георги Харизанов (китара), обединени в групата Funkallero, която ще предложи фънк и джаз-рок, формациите Funkaround и Таратор, а също и свободни музиканти. Нощта на художниците се осъществява с подкрепата на дирекцията за социално подпомагане в община Варна.

 

Коментари

Новини Варна