IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
13:16 | 22 юли 2015
Обновен: 15:46 | 30 април 2024

Стартира трета сесия за проектни предложения по фонд “Култура”

Намаляват хонорарите на експертите

По материала работи: Златина Добрева
Стартира трета сесия за проектни предложения по фонд “Култура”

Стартира трета сесия за проектни предложения по фонд „Култура“, решиха общинските съветници от ресорната комисия на заседание. Общо 46 444 лв. е излишъкът, който ще бъде разпределен между одобрени на третата сесия проекти. На нея могат да бъдат входирани повторно проекти, които преди това не са получили „да“ поради някаква причина, те ще бъдат преразгледани. От фонд „Култура“ набират и нови проекти, които ще са със срок на изпълнение от 1 септември до 1 ноември 2015 г.

Предложението да бъдат намалени хонорарите на експертите от 400 на 250 лв. беше прието единодушно. Мотив за икономията е, че в извънредната сесия експертите ще разглеждат предложения само в две направления – „Фестивали и конкурси“ и „Творчески проекти“.  Предложението за хонорар от 250 лв. се оформи след като Директора на ресорната дирекция, Антония Йовчева, не можа да отговори на запитването от страна на съветниците, какво заплащане са получавали експертите за труда си на първите две сесии. Сумата, която ще бъде спестена от хонорари ще бъде прехвърлена към парите за финансиране на различни културни събития.

Съветниците от ПК „Култура и духовно развитие“ дадоха положително становище и за одобрените от ПК „Младежки дейности и спорт“ предложения със златни знаци за заслуги към Варна да се отличат автомобилният пилот Тодор Славов (посмъртно), шефът на Асоциацията на ветераните спортисти Стефан Филипов и плувният деятел и бивш председател на ресорната комисия в местния парламент - Валентин Пантелеев.
Полина Петрова

Коментари

Новини Варна