IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
14:19 | 24 юли 2015
Обновен: 19:26 | 24 април 2024

"Урок" е сред трите филма, състезаващи се за наградата LUX

Българската лента ще бъде показана в над 50 държави

По материала работи: Златина Добрева
"Урок" е сред трите филма, състезаващи се за наградата LUX

Българският филм "Урок" е сред трите ленти, състезаващи се за наградата LUX (ЛУКС)на Европейския парламент за 2015 г.
Днес на пресконференцията за „Венецианските дни“, зам.-председателят на ЕП Антонио Таяни и председателят на комисията по култура и образование Силвия Коста обявиха трите филма.
Стана ясно още, че режисьорите им ще присъстват на предстоящия филмов фестивал във Венеция, за да представят своите продукции.

Трите финалиста за наградата са:

„Медитеранеа“ (Mediterranea) на Джонас Карпиняно (Италия, САЩ, Германия, Франция и Катар);

„Мустанг“ (Mustang) на Денис Гамзе Ергювен (Франция, Германия, Турция и Катар);

„Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (България, Гърция).

По време на филмовите дни ЛУКС, от октомври до декември, "Медитеранеа", "Мустанг" и "Урок" ще пропътуват цяла Европа. За целта филмите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз и ще бъдат излъчени в над 50 държави и 20 фестивала, давайки възможност на още по-голяма аудитория да ги види.

Като цяло, много малко европейски филми успяват да прекрачат езиковите бариери и да достигнат до публиката в такива мащаби. Филмовата награда ЛУКС, чрез осигуряването на субтитри на всички официални езици на ЕС, се стреми да преодолее тези бариери и да достигне до възможно най-широка публика.


Три дебюта, четирима млади режисьори

Трите филма от официалното състезание представят три нови попълнения от четирима обещаващи млади режисьори ("Урок" е режисиран от екип от двама творци). Този подбор на изключително талантливи млади режисьори е само едно от доказателствата за кинематографичните традиции на Европа и за жизнеността на европейското кино.

Джонас Карпиняно и неговият филмов дебют разглежда изключително деликатния и наболял проблем за прекосяващите Средиземноморието имигранти, които търсят убежище и свобода.

Дениз Гамзе Ергювен представя поставянето в затвор на млади момичета от едно общество, все още под контрола на прекланящи се пред местните традиции мъже.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов обръщат своя поглед към училищната среда, представяйки моралните дилеми и сблъсъка с тежките икономически затруднения.

Коментари

Новини Варна