IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
16:39 | 12 август 2015
Обновен: 00:56 | 15 май 2024

Скулптурата „Ботев“ спечели конкурса „Уникати“

Международно жури нареди призовата тройка

По материала работи: Деян Михайлов
Скулптурата „Ботев“ спечели конкурса „Уникати“

Обявха победителите в поредния конкурс за произведения на изкуството „Уникати“, който се провежда в рамките на международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.


„Тази година решихме участниците в международния пленер за изящни изкуства, който се провежда в рамките на панаира, да бъдат и журито, което ще оцени представените произведения“, обяви Веселина Савова, организатор на конкурса.


„Участници в този конкурс бяха 17 автори. От тях до втори тур бяха допуснати 8 творби, като международното жури определи и призовата тройка“, обясни организаторката.


Председател на международното жури бе професор Вячеслав Бабияк от Санктпетербурския държавен универистет. Той е член на общорусийската асоциация на изкуствоведите, член на дома на учените на Руската академия на науките „Максим Горки“, член на Съюза на художниците на Руската федерация. Другите членове на журито бяха Сергей Бендер, художник-архитект, завършил архитектурна академия, и Георги Андреско от Галац, Румъния - член на Съюза на художниците в Румъния.


Тези трима авторитетни художници направиха своята класация за призовата тройка на конкурса.


На първо място те поставиха творбата на Стефан Стефанов „Ботев“.
„Професионализмът на скулптурата и на художествената изработка тук е виден. Да представиш скулптура с образ на голям исторически деятел, е смело. От една страна, е известен като лице, а от друга, това е проблем и господин Стоянов го е направил точно като пластика и конструкция на тази личност“, коментира Бабияк.


Второто място в конкурса получи дървената пластика на Иван Костов.
„Скулпурата, спечелила втората позиция, е много изискана и много стилна. Това все пак е кръст - символ на вярата, това е образ на духовността на България. Изработката е много точна и изящна“, изрази впечатления председателят на журито.


Последен на призовата стълбичка бе класиран Милан Стефанов, победител в конкурса за скулптури на млади автори.
„Третата скулптура е повече академична. Тя включва в себе си всички характеристики, които притежават първа и втора творба. Тук може би третото място е само за това, че младият майстор прекалено е палирал мрамора“, обясни Вящеслав Бабияк.


Щастливият победител Стефан Стефанов обясни пред медиите защо е избрал Ботев и благодари на журито и организаторите.

„Ботев винаги е предизвикателство, за всеки автор. Направата на портрет също е истинско предизвикателство за мен. Не е от значение колко време съм го изработвал, може да е три минути, три дни, а дори и три години. По принцип камъкът може и да е лесен, но все пак трябва да го подчиниш. Искам да благодаря на журито за справедливата оценка и да кажа, че за мен това е едно уникално събитие, което има бъдеще“.

 

Денислав Киров

 

Коментари

Новини Варна