IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
19:28 | 12 август 2014
Обновен: 19:48 | 12 април 2024

Младите все по-незаинтересовани от културата

Младите все по-незаинтересовани от културата

По материала работи: Слав Велев
Младите все по-незаинтересовани от културата

Скъпите билети и липсата на интерес са сред основните препятствия пред участието на млади хора в културни събития. Това става ясно от изследването на Граждански институт „Предизвикателства пред достъпа на младите хора до култура" 2014 г.

52% от анкетираните посочват, че причината да не се включват в културни мероприятия е във високата цена на билетите. Висок е делът и на тези, които просто не проявяват интерес - 33%.

Липсата на културни събития е най-изразена в селата. Това са посочили 68% от българите, живеещи там. Само 19% от столичани са заявили, че липсата на културни събития е проблем.

Прави впечатление обаче, че липсата на културни мероприятия е особено осезаема в районите, населени предимно с граждани от турски произход - 59% и с българомохамедани - 61%.

Всеки пети в страната и всеки четвърти в столицата отбелязва като значим фактор липсата на организатори на участието на млади хора в културни събития. Според значителна част от анкетираните предлаганите услуги не са съобразени с потребностите на младите.

Децата най-често са насърчавани от семействата си да участват в занимания с народни танци и музика. Същевременно има спад в интереса към изобразителните изкуства. Данните показват, че през 2013 г. 71% са проявявали интерес към изобразителните изкуства, а през 2014 г. делът им е намалял до 63%.

Прави впечатление, че родителите са резервирани към дигиталните изкуства. Отчита се и все по-нарастваща незаинтересованост към училищните занимания по изкуство на децата. Оценява се необходимостта от партньорство между училищата и творческия сектор.

Данните бяха представени на Втората национална конференция „Достъп на младите хора до култура: предизвикателствата пред българското образование" по случай Международния ден на младежта. Организатори на културното събитие са Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), Министерствата на културата и на образованието и науката, както и Граждански институт.

По време на конференцията за първи път се връчват годишни награди „ПроКултура" за принос към разширяването на достъпа на младите до култура.

Председателят на БАРОК Атанас Попдимитров връчи наградата в категория „Образователна организация". Победител е II СОУ „Акад. Юлиян Станев"- София. Попдимитров коментира, че за тази една година, изминала от първата конференция до днес, 60 общини са се присъединили към инициативата за подобряване на достъпа на младите до култура. Междувременно се е родила и идеята за награждаването на онези, които са демонстрирали желанието си да променят ситуацията. Именно поради това председателят на БАРОК обяви, че всеки опит за търсене на пътища ще бъде стимулиран.

Президентът Росен Плевнелиев не присъства на събитието, но бе изпратил поздравителен адрес. Държавният глава отправя послание именно традициите да се използват в образованието и възпитанието на младите хора.

NEWS.bg

Коментари

Новини Варна