IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
12:10 | 27 август 2014
Обновен: 20:06 | 23 март 2024

Ретро сбирка показва знаменити българи на плажа

Ретро сбирка показва знаменити българи на плажа

По материала работи: Златина Добрева
Ретро сбирка показва знаменити българи на плажа

Ретро снимки от българското Черноморие, или посветени на него, показва фотографска сбирка. Те представляват само малка част от почти 16-те хиляди фотографии, с които страната ни участва в международен проект на Европейския съюз. Началото му е поставено на 1 февруари 2012 г., а продължителността му е до края на януари 2015 г. В инициативата участват 19 институции от 13 европейски държави.
Сред най-старите родни снимки е направеният във Варна през 1874 г. портрет на Иван Драсов, съратник на Христо Ботев и Васил Левски. 63 г. по късно – през 1937 г., обективът е запечатал четиригодишната княгиня Мария Луиза на морския бряг. Интересна е и може би първата снимка, документирала една от светските дами на 20-те години на миналия век по бански – актрисата Зорка Йорданова с приятелки на варненския плаж през 1924 г. В морската колекция могат да се видят фотографии от Созопол, Несебър, Поморие и Каварна. Най-много са снимките от Варна и Бургас.
Любопитни са фотографиите на детската писателка и преводачка Калина Малина, заедно с учители от Втора софийска прогимназия на екскурзия във Варна през 1923 г.; на Панчо и Любен Владигерови, заедно с майка им Елиза на плажа във Варна (1926 г.), където компания им правят Григор Василев и съпругата му Мария; на Елисавета Багряна и Дора Габе, правени на морския бряг и др. Фотографският обектив е уловил и един от първите родни конкурси за красота във Варна през 1932 г. За ценителите на женската хубост ще бъде любопитно да проследят как се е променял идеалът за красота през годините.

Коментари

Новини Варна