IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
05:23 | 28 август 2014
Обновен: 05:56 | 17 април 2024

С филм за модна икона стартират кинохитовете във Фестивалния

С филм за модна икона стартират кинохитовете във Фестивалния

По материала работи: Златина Добрева
С филм за модна икона стартират кинохитовете във Фестивалния

Хубава инициатива, посветена на киноманите, стартира утре във Фестивалния и конгресен център. Във Варна от години международният кинофестивал „Любовта е лудост“ е емблема на културния живот през лятото. Факт е, че този фестивал задоволява и най-изтънчените и претенциозни вкусове в областта на Седмото изкуство. Програмата на феста обаче е много наситена и на практика е невъзможно за кинолюбителите да изгледат всичко в рамките на седмица. Това обяснява инициативата на ФКЦ за излъчване на поредица хитове от „Любовта е лудост“. В рамките на 10 дни във Фестивалния ще се завъртят 22 филма, като поздрав към 22-рия рожден ден на „Любовта е лудост“. Прожекциите ще бъдат в зала „Европа“, а сред лентите, които ще видим, са филми носители на престижни награди и номинации -  отличени със „Златната Афродита” – голямата награда на „Любовта е лудост”, носители на „Оскар”, „Златен глобус”, „Златна палма” и други световни награди.
Своеобразната панорама тръгва утре от 18 ч. с френската продукция „Ив Сен Лоран“ на режисьора Халил Леспер.
Според критиците емоционалният биографичен филм е зашеметяващ портрет на френския моден дизайнер и пионер Ив Сен Лоран. Той проследява 20 години от живота на модната икона – от иновативната му работа за Dior до създаването на собствената му модна къща с партньора му Пиер Берже. Ролята на Лоран се изпълнява от Пиер Ниней, който идеално пресъздава източената физика, артистичната непоклатимост и патологичната стеснителност на дизайнера, докато режисьорът Жалил Леспер изпълва всеки кадър с безупречни, пресъздадени с любов исторически детайли. Трогателен и вълнуващ поглед към ранния живот и творчество на гениалния дизайнер, филмът разкрива взаимоотношенията между успеха, таланта, красотата и изкуството. В ролите ще видим още Гийом Галиен и Шарлот Льо Бон. Филмът е заснет през 2013 г.
Също утре вечер, но от 20 ч е втората прожекция – на лентата „Великата красота“ на италианския режисьор Паоло Сорентино. Филмът има 3 престижни награди за чуждоезичен филм – „Оскар 2014”, „Златен глобус 2014” и приз на БАФТА 2014.
Журналистът Джеп Гамбардела, автор на един-единствен роман, крал на модните соарета, язвителен и ироничен коментатор и неуморен Казанова, празнува 65-ия си рожден ден. Застаряващият плейбой, чийто дом е с изглед към Колизеума, изглежда, е един от малкото хора, които знаят тайните на вечния град. Камерата на режисьора се носи из нощния Рим и след като партитата и разговорите приключват, се спира на вечната красота на паметниците и статуите, които без думи напомнят за едно много различно минало. „Великата красота” е обвинение към човека и обществото, които са загубили пътя си, твърдят критиците. В ролите ще видим Тони Сервило, Карло Вердоне, Сабрина Ферили и др.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна