IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
07:35 | 26 септември 2014
Обновен: 20:27 | 24 април 2024

Специалисти по история на Възраждането се събират на конференция във Варна

Специалисти по история на Възраждането се събират на конференция във Варна

По материала работи: Слав Велев
Специалисти по история на Възраждането се събират на конференция във Варна

Конференция в памет на проф. дин Велко Тонев (1933-2004), един от най-видните изследователи на Българското Възраждане, ще се проведе днес - 26 септември, в зала „Одесос” на Археологическия музей. Нейни организатори са РИМ Варна, в лицето на проф. Валентин Плетньов и отдел "Българските земи ХV -ХІХ в." и проф. дин Иван Русев от Икономическия университет.

В научната среща ще участват учени и университетски преподаватели от БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, ИУ – Варна, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Университет по библиотекознание и информационни технологии – София, както и специалисти от Регионалните исторически музеи във Варна, Велико Търново и Габрово.

Веднага след закриването, от 17 ч. ще бъде открита изложба в Музея на Възраждането (ул. „Л. Заменхоф” № 21), посветена на делото и живота на проф. дин Велко Тонев, научи Moreto.net. Тя ще представи негови вещи, трудове, ръкописи, снимки, които да напомнят още веднъж за личния и професионален път на този изключителен човек. Изложбата ще остане експонирана до 26 октомври.

Творчеството на професор Тонев оставя ярка и трайна следа в българската историография и музейно дело, а Варна заема специално място в живота и работата му. Той е сред историците, които първи започват задълбочено проучване на историята на Североизточна България през епохата на Българското възраждане. Трудовете му изследват възрожденската проблематика във Варна и Варненско, Добруджа и Българското Черноморие.

Варненци свързват името на проф. Тонев с още едно важно за града събитие – откриването на Музея на Възраждането (тогава на ул. „27-ми юли”). Като негов пръв уредник, той успява да го превърне в един от важните културни и обществени центрове на града през втората половина на XX в. Експозицията на музея представя важни моменти от възраждането на този край, между които най-силно се откроява първата в България възстановка на взаимоучилищна стая от периода на Българското възраждане. Тя може да се види и днес в новата сграда на музея.

Черно море

Коментари

Новини Варна