IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
21:08 | 4 ноември 2016
Обновен: 16:56 | 14 май 2024

Международна екслибрис изложба откриха в галерия "Аспарухово Арт"

Творбите са от второто биенале на малкия графичен формат, което се проведе във Варна през август

По материала работи: Слав Велев
Международна екслибрис изложба откриха в галерия "Аспарухово Арт"

Международна екслибрис изложба откриха в галерия "Аспарухово Арт". Творбите са от второто биенале на малкия графичен формат, което се проведе във Варна през август. "Това не е първият проект, по който си партнираме с Нели Вълчева и галерия "Ларго". Щастливи сме, че ние сме втората сцена, на която гостува изложбата с творби от международния екслибрис конкурс. Това е поредната значима графична изложба, която редим в нашата галерия. Преди това при нас са излагани творби на Роман Сустов и Петър Лазаров, който е един от най-големите живи гравьори на дърво, българин, който живее в Холандия от 25 години и много рядко пребивава в нашата страна, а това беше първата му изложба във Варна. До края на годината планираме да се включим в Рождественския салон. 2017-а ще започнем с изложба на Диана Нанева - това е една много добра дигитална авторка, която участва в нашия проект Футуро, който през лятото събра творци от различни страни във Варна. През март ще експонираме творби на един уникален акварелист от Молдова - Игор Мосийчук, който е ректор на местната художествена академия" - разказа за медийна група "Черно море" Живко Дончев - галерист на "Аспарухово арт".

 



 


Изложбата с екслибриси може да се разгледа до края на месеца в експозиционната зала на НЧ "Просвета - 1927"."Екслибрисът по същество е приложен графичен знак. Още преди няколко столетия, когато за първи път започват да се правят екслибриси, те са били поръчвани от богати аристократи, от духовенството, за да бъдат слагани като графични знаци, като печати в техните книжни колекции, на вътрешната страница на всяка от книгите. Това е и буквалният превод на думата - Екс либрис значи от книгите. По този начин възниква изображението – като приложен графичен знак. С времето обаче предназначението му се променя. През последните 100 години, от началото на миналия век до днес, екслибрисите започват да се правят не толкова, за да се поставят във вътрешните страници на книгите, колкото за да се колекционират като произведения на изкуството. В момента в световен мащаб има няколко хиляди колекционери на екслибрис, които си поръчват точно такива произведения. Интересното за екслибриса е, че винаги той се посвещава на неговия поръчител. В рекзвизита на тази графика задължително трябва да присъстват думите екслибрис и името на поръчителя. Той много често определя темата или тя е вдъхновена от неговата личност. На практика във всички тези творби, които са експонирани в изложбата, човек може не само да открие парченца свят от Аржентина, от Мексико, от Япония, от Китай и къде ли не, но всъщност може да открие и парченца история за характерите на поръчителите на екслибриси. Във времето тези колекционери започват да си поръчват тиражи, след което от своите тиражи дават на други колекционери, вземат от техните графики, които те имат в своите колекции и така започва една размяна както при пощенските марки или монетите. Тази страст е много положителна, тъй като дава повод на художниците да творят нещо красиво. В резултат на този изключителен интерес към малката приложна графика екслибрис в световен план в последните 30 години възникват нови и нови конкурси – биеналета, триеналета, някои от тях ежегодни. Те от една страна служат като сцена за представяне на художниците, но винаги са с конкурсен елемент, така че творците да имат стимул да дадат най-доброто от себе си" - разказа Нели Вълчева. 

 



 


Варненският екслибрис конкурс е вторият в България, след конкурса, който се провежда ежегодно от русенската библиотека. Друг подобен формат в страната няма. "Нашата галерия "Ларго" организира за втори път международното биенале на екслибриса, от една страна защото темата и много интересна за нас. Екслибрисът на практика е малка графична форма. Размерът на стандартното изображение е до 15х15 см. на отпечатък. В този малък формат художникът трябва да покаже голямо майсторство и себеотдаване, за да развие темата си, да изрази себе си, да изрази идеята на поръчителя. Искаме тези изключителни творби, които автори от цял свят подават, за участие в нашето биенале на екслибриса да бъдат видени от максимално голям брой хора. Затова показваме нашата изложба на различни места в страната. Основната ни цел е до творбите да се докоснат основно  младите, бъдещи художници, от националните училища по изкуствата и от университетите, за да се вдъхновят от работата на своите колеги", коментира Нели Вълчева.

 



 


Във второто издание на международния екслибрис конкурс във Варна се включиха над 300 творци от 50 държави. В него участваха не само утвърдени графици, но и млади художници. Голямата награда спечели Веселин Дамянов - Вес. Второто място зае Кун Уанг, а третото - Сергий Храпов. Отличието за млад автор отиде при Алперен Гюлдюл.


В двете издания на конкурса до момента са се включили и варненски творци. Един от тях е Боян Янев, който преди да вземе участие в биеналето на екслибриса - през 2014 и 2016 г. - работи основно в областта на графиката. Друг участник от Варна в конкурса е Петър Чиновски, който преди две години получава наградата за млад автор, а в настоящото издание на конкурса е носител на почетна грамота. 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
 

 

Коментари

Новини Варна