IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
15:46 | 18 март 2017
Обновен: 04:58 | 25 март 2024

Варненски ученици от музикалното училище изнасят балетен спектакъл

Вижте още за балета „Приключение към далечната земя”

По материала работи: Юлиян Атанасов
Варненски ученици от музикалното училище изнасят балетен спектакъл

Днес от 18.00 часа на сцената на Държавна опера - Варна младите балетисти от Национално училище по изкуствата “Добри Христов“ – Варна ще представят премиерен балетен спектакъл за деца „Приключение към далечната земя”, съобщиха от училището. Участие ще вземат ученици от І до VІ клас от специалност „Класически танц”. Балетът „Приключение към далечната земя” откликва на нуждите на варненската публика от детски балетни спектакли, с което да предизвика у малчуганите интерес към балетното изкуство. Либретото, хореографията, режисурата, дизайна на костюмите и гримът са по идея на Десислава Стойнешка, музикалното оформление е на Теодор Беломъжов, като спектакълът се реализира с помощта на учители от различни специалности от училището.

 

Във втората част на спектакъла, на професионална сцена ще се реализират балетни миниатюри в изпълнение на ученици от І до ХІІ клас, с хореографии по музика на класически и съвременни автори, подготвени от учителите и балетни постановчици Биляна Георгиева, Десислава Стойнешка, Цветалина Нахабедян и Нина Иванова. Съвкупността от светлина, костюми, музика и танц е съвместен проект на училището и Театрално-музикален продуцентски център – Варна, който дава неоценима възможност на професионално обучаващите се млади балерини и балетисти да се докоснат до професионалния труд, отговорностите и вълненията, породени от практикуването на наученото в балетните залите на НУИ „Добри Христов“ на сцената на Варненската опера.Балетният спектакъл ще има своето повторение на 1 април, отново на сцената на Държавна опера – Варна.

 

Четете още: Европейският музикален фестивал 2017 – артистичното пролетно събитие на Варна

Коментари

Новини Варна