IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
11:58 | 1 август 2018
Обновен: 15:59 | 2 май 2024

Над 300 плувци очакват в неделя на маратона Галата - Варна

Стартът този път ще е от водата

По материала работи: Борис Проданов
Над 300 плувци очакват в неделя на маратона Галата - Варна

Сериозен брой участници очакват през тази година организаторите на традиционния плувен маратон Галата-Варна. Надпреварата ще се проведе за 78-и път в неделя, като стартът е точно в 9,30 до моста на нос Галата. Участниците ще трябва да изминат 4500 метра до Втора буна, като за преплували дистанцията ще се считат всички, пристигнали на финала до 90 минути след първия финиширал. Общият награден фонд на маратона през тази година е 6800 лева.


„Аз съм убеден, че през годините е създадена една изключително добра организация. Вярвам, че с общи усилия маратонът ще се проведе успешно и ще имаме повече участници от миналата година, когато бяха около 320“, коментира кметът на Община Варна Иван Портних.
За втора поредна година в маратона ще участва и командващия Военноморските ни сили контраадмирал Митко Петев. Военните са основни организатори на проявата, заедно с общината и ПСК „Черно море“, като ще се грижат за обезопасяването на състезанието. „Това е начин да обърнем варненци към морето. Любовта към морската професия започва именно оттам“, заяви контраадмирал Петев. За безопасността на плувците ще бъдат ангажирани 95 военнослужещи, които ще обслужват състезанието с 3 моторни катера, 2 лодки тип „Зодиак“ и 8 гребни лодки.


„Това, което маратонът може да научи участниците е да уважават морето. Колкото и да полагаме грижи за безопасността, няма кой да те върне на брега, ако ти самия нямаш уважение към морето. Това искам да кажа на всички плувци. Нека да премерят риска и да обмислят нещата преди да вземат решение да стартират“, сподели кап. I ранг Камен Кукуров, който ще бъде съдия на море.


През тази година в маратона са въведени новости, обяви пък главния рефер Велислав Цеков. „Основното и най-трудно реализируемо винаги е самия старт. През тази година стартовата линия ще бъде обозначена с флагчета във водата, като всички участници трябва да бъдат зад нея. При сигнала за старта линията ще бъдат вдигнати във въздуха“, обясни Цеков. Той посочи, че в маратона винаги има три групи плувци. „Първите са състезатели, които се борят за призовите места. Вторите са хора, които предизвикват себе си. Те всяка година гонят по-добро лично време. Третите са участници, които просто искат по някакъв начин да преплуват дистанцията“, допълни главния съдия.


Всички желаещи да участват в маратона трябва да се запишат от 6,30 до 8,30 в деня на състезанието на сборния пункт на Морска гара. Таксата за участие е 10 лева, като могат да се включат всички, които са родени преди 2006 г.


Ден преди Галата-Варна, в събота, ще се проведе пък за втори пореден път спортния форум 1000х1000. Идеята е 1000 души да преплуват 1000 метра в морето, като събитието няма състезателен характер. Сборният пункт е на плажната ивица под плувен комплекс „Приморски“ в 8 часа, а стартът е два часа по-късно. „Идеята е хората да проверят силите си преди да стартират на следващия ден в маратона Галата-Варна. Нямам идея колко хора ще се включат, но през миналата година се получи голям купон“, каза председателят на УС на ПСК „Черно море“ Филип Ромбаут, по чиято идея се провежда инициативата.


Никола Димитров

 

Коментари

Новини Варна