IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
08:37 | 13 септември 2018
Обновен: 11:53 | 25 април 2024

Славна Варна: „Черноморските“ голове за България

Петима футболисти на „моряците“ имат попадения за националния отбор, вкарвали са също трима от „Владислав“ и един от „Тича“

По материала работи: Пламен Янков
Славна Варна: „Черноморските“ голове за България

Отборът на "Владислав" от 1925/1926 г.

 

 

Преди дни централният нападател на „Черно море“ Радослав Василев донесе победата на България срещу Норвегия в мач от Лигата на нациите с прекрасен гол с глава в 58-ата минута. Това ни провокира да припомним всички точни попадения за националния отбор на футболисти на „моряците“. Сред тях включваме и играчи на „Тича“ и „Владислав“ – двата клуба предшественици на „Черно море“, съществували самостоятелно до началото на 1945 г.

 

Първите двама варненски футболисти, 

които бележат голове за България, са играчите на „Владислав“ Андрей Иванов и Димитър Димитриев. На 31 май 1925 г. „лъвовете“ посрещат за контролна среща Румъния на стадион „Юнак“ в София, а в титулярния състав на нашите има 10 играчи от Варна – 5-има от „Владислав“, 4-ма от „Тича“ и един от „Шипченски сокол“. Още в 4-тата минута Андрей Иванов открива резултата пред пълните с 10 000 зрители трибуни, след което обаче последват четири попадения на северните ни съседи. Малко преди последния съдийски сигнал на италианеца Умберто Марка Димитриев оформя крайното 2:4.


Близо година по-късно, на 25 април 1926 г., България връща визитата в Букурещ. Този път в състава на „трикольорите“ има 11 варненци, които обаче губят тежко с 1:6. Почетният гол е дело на нападателя на „Владислав“ Кирил Денев, който се разписва в 70-ата минута при резултат 5:0 за Румъния.


На 17 юли 1927 г. националният ни отбор за първи път в своята история не губи мач, а основната причина за това е един футболист на „Тича“ – Никола Люцканов. В контролна среща, играна в София, България завършва 3:3 с Турция, макар до 5-ата минута резултатът да е 0:2. Нападателят Люцканов започва на резервната скамейка, но заради негативния развой заменя в 22-рата минута острието на „Левски“ Цветан Генев. От този момент „трикольорите“ заиграват много силно, а в основата на всичко е именно играчът на „Тича“. Той бележи два гола и асистира за третия на Велчо Стоянов от „Славия“, превръщайки се в герой. „Много исках да помогна на отбора, бях техничен футболист, лесно влизах в комбинации и вкарах два гола. Подадох за третия и завършихме 3:3. Беше през 1927 г., още пазя вестника с моя снимка, под която пише: „Никола Люцканов – героят на мача, най-добрият български форуард!“, спомня си нападателят в интервю за книгата „Футболна Варна“, дадено през май 1986 г.


След този знаменит ден на стадион „Славия“ обаче изминават 26 г., преди

 

футболист на „Черно море“ да реализира за България

На 13 септември 1953 г. нашите посрещат Полша за приятелски двубой на Националния стадион „Васил Левски“, а в атаката фигурира името на легендарния Георги Димитров - Червения, който по това време е най-добрият футболист на „моряците“. В 44-тата минута той открива резултата, вдигайки на крака 40 000 зрители. След почивката гостите изравняват, но в 67-ата минута отново Димитров дава аванс на „лъвовете“ с второ попадение в мрежата на легендарния полски вратар Едуард Шимковяк. В крайна сметка мачът завършва 2:2, но Червения изпъква сред много ярки фигури като Манол Манолов, Гацо Стоянов, Иван Колев, Стефан Божков и Любомир Хранов, които тогава са част от българския отбор. Впоследствие централният нападател се разписва още 5 пъти за България, но вече като състезател на ЦСКА.


Следващият гол за „лъвовете“, отбелязан от футболист на „Черно море“, е дело на голмайстор №1 в историята на „моряците“ Стефан Богомилов. Въпреки че е един от най-великите голаджии изобщо в историята на българския футбол със 162 попадения в А група, Богомилов записва едва 5 мача за националния тим в своята кариера. Всичките са в рамките на две седмици през 1973 г. по време на турне на „трикольорите“ в Австралия, когато е на 27 години. Тогава селекцията на Йончо Арсов първо побеждава с 4:0 Индонезия пред 72 000 зрители в Джакарта, след това печели с 5:3 срещу Нова Каледония и пристига на австралийска земя за три поредни контроли с „кенгурутата“. Богомилов се разписва във втората от тях. На 16 февруари 1973 г. България печели с 3:1 в Аделаида, като централният нападател на „Черно море“ открива резултата в 22-рата минута, а впоследствие бележат Иван Притъргов и Начко Михайлов. „Това турне беше един от най-хубавите моменти в моята кариера. Самият гол не стана с глава, така, както биха си помислили много хора, а след удар с левия крак. Насочих го точно и вратарят нямаше шанс да го отрази“, спомни си Богомилов.

 

 

Стефан Богомилов

 

 


След края на турнето обаче той така и повече не е повикан в националната селекция. „Имам по 5 мача за юношеския, младежкия и мъжкия национален отбор. Може би щяха да бъдат и повече, но трудно изкарвах подготвителните лагери. Все исках да бъда във Варна при семейството си. Иначе винаги е било невероятна гордост да нося екипа на България и съм се раздавал във всеки мач, в който съм играл“, допълни легендарният нападател на „Черно море“.

 

Минават 10 години, преди отново „моряк“ 

да се разпише за „лъвовете“. Прави го нападателят Рафи Рафиев, и то не веднъж, а цели три пъти. На 9 март 1983 г. България побеждава с 3:2 втората селекция на Румъния в приятелска среща, която се играе на градския стадион в Русе, а всички голове в мача за нашите са дело именно на Рафиев. В състава на „лъвовете“ не фигурират доста от най-изявените играчи по онова време, което пък позволява на други да покажат своя талант. Рафиев се разписва в 18-ата, 54-тата и 60-ата минута, оформяйки единствения хеттрик досега на футболист на „Черно море“ с националната фланелка.


Следващият и предпоследен досега гол на играч на „Черно море“ за националния ни отбор е на настоящия капитан на „моряците“ Георги Илиев. Той има общо две попадения за „трикольорите“, но първото от тях бележи в световна квалификация срещу Исландия през 2005 г., когато е футболист на „Локомотив“ (Пловдив). Вторият гол на Илиев е на 4 юни 2013 г. в приятелски мач срещу Казахстан на централния стадион в Алмати. Тогава халфът на варненци открива резултата в 55-ата минута след перфектно изпълнение на пряк свободен удар, а в крайна сметка България печели с 2:1. 

 

Така стигаме до 9 септември 2018 г., 

когато Радослав Василев наказа норвежците 8 минути, след като се появи на терена, и донесе успеха на България с 1:0 в Лигата на нациите. Това беше и първото попадение на футболист на „Черно море“ с националната фланелка в среща, която не е с характера на „контролна“ или „приятелска“.

 

Радослав Василев
 

 

 

Любопитно е, че има и един гол на състезател на „моряците“, отбелязан за представителен отбор на друга държава. Става въпрос за национала на Малта Даниел Богданович, който игра на „Тича“ през пролетта на 2003 г. На 12 февруари през онази година Богданович се разписва в контрола на малтийците срещу Казахстан, която завършва 2:2. Това си остава и единственият му гол с националната фланелка, макар да има 41 участия за Малта до 2012 г.


Иначе по участия с екипа на България №1 е голямата легенда на „Черно море“ Тодор Марев. От 1974  до 1983 г. железният бранител записва общо 16 мача за националния отбор. След него е Георги Илиев, който има 8 срещи за „трикольорите“ като играч на „моряците“, а с по 5 мача са Георги Димитров, Стефан Богомилов, Божил Колев, Пламен Ганев и Здравко Здравков.

 

НИКОЛА ДИМИТРОВ

Коментари

Новини Варна