Варна 19°
fallback
Спорт
20:57 | 11 декември 2018
Обновен: 12:28 | 8 май 2024

50 години от паметния гол на Гунди на „Уембли”

На 11 декември 1968 г. България срещна световния шампион Англия в контрола в британската столица

По материала работи: Пламен Янков

Измина половин век от паметния гол на Георги Аспарухов на митичния "Уембли", отбелязват от Дарик. На 11 декември 1968 г. България срещна световния шампион Англия в контрола в британската столица. Попадението остана в историята като последното на английски терен, както и с възхищението, което събуди сред съвременниците си.

На 11 декември 1968 година българският национален отбор по футбол гостува на действащия световен шампион Англия в приятелска среща. Двубоят в британската столица завършва с престижното за българите равенство 1:1, а попадението за “лъвовете” след 32 минути игра бележи централният нападател на родната селекция Георги Аспарухов. Голът на Гунди остава единствен в историята при гостуване на Англия на представителния ни тим. Нападателят овладява топката в центъра на терена, преодолява половината терен до вратата на англичаните и с прецизен изстрел с левия крак бележи за България.

Независимо от равенството, след двубоя всички англичани, включително и легендарният Боби Чарлтън, сипят суперлативи за българския нападател с номер 9. За него това не е гордост, а удоволствие, споделя той пред единствената тогава родна телевизия: "Интересно е да ви кажа, че през времето докато играя футбол не съм бил винаги с номер 9. Отначало започнах с номер 3 в детския отбор, след това с номер 6, с номер 8 като конструктор и накрая с номер 9. Като всички малки момчета и аз обичах футболната игра и я играех с удоволствие".  

50 години по-късно родният национален тим попадна в група с Англия в квалификациите за Евро 2020. Предстои ни среща на същия стадион на 7 септември догодина.

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback