IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Спорт
13:56 | 26 март 2015
Обновен: 21:00 | 25 април 2024

Гимнастиката и акробатиката нямат “План Б” за Световната купа

Закриват и двете федерации при провал

По материала работи: Борис Проданов
Гимнастиката и акробатиката нямат “План Б” за Световната купа

Световните купи по спортна гимнастика и акробатика трябва да се проведат на всяка цена във Варна, обявиха от организационния комитет. Двата турнира трябва да се проведат от 7 до 9 май в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта, но съоръжението се ремонтира.


Представителите на двете федерации, на тази по спортна гимнастика и акробатика, бяха категорични, че “План Б” не съществува. Няма зала, която да замени първоначално посочената.


Дори “Арена Армеец” в София не може да приеме състезанията, тъй като тренировъчната зала не отговаря на изискванията на Международната федерация.


“Алтернативен вариант е невъзможен. Имахме среща с кмета на Варна Иван Портних, шефа на Двореца на културата и спорта Минко Христов, представители на фирмата-строител и хора от надзорната фирма, която трябва да издаде разрешение за експлоатирането на съоръжението. Притеснени сме, че технологическият ремонт върви със закъснение. Излизат проблеми и се съобразяваме с всеки един детайл. Недопустимо е да пропуснем една Световна купа, да не говорим за финансовите и морални последици”, заяви председателят на организационния комитет Йордан Йовчев.


Представителите на държавите-участници вече са закупили своите билети и хотели, а промяната на мястото и датата вече е невъзможно.

Организаторите на двете Световни купи са съгласни на много компромиси за залата, стига все пак да се стигне до отваряне на съоръжението.


„Миналата година, при срещите ни, гаранцията беше, че ремонтът ще приключи на 15 април. Но ние все пак виждаме усилията, които се полагат. Досега да го бяхме преместили, ако имаше вариант. Санкциите ще са огромни. Освен глобата, как ще обезщетим тези 40 държави? Ще е голяма загуба за нас, като държава и като федерации“, коментира още олимпийският ни медалист.


На 1 май от София тръгват камионите с уредите, които трябва да бъдат монтирани.


“Ако се провалим, просто ще ни закрият като федерация. Беше ни дадено голямо доверие след провеждането на европейското през изминалата година. Получихме много суперлативи и похвали, това и помогна да спечелим домакинството на това състезание, което за първи път в света се провежда съвместно с акробатиката. Ние нямаме друг, алтернативен вариант и всички съпричастни трябва да направят всичко възможно да се проведе”, сподели шефът на родната гимнастическа централа Краси Дунев.

 

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна