IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
11:30 | 20 април 2021
Обновен: 07:17 | 18 април 2024

УЕФА спира Суперлигата с нов проект за милиарди

Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че това никога няма да стане, категоричен бе Чеферин

По материала работи: Слав Велев
УЕФА спира Суперлигата с нов проект за милиарди

Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) обсъжда с  инвестиционната компания Centricus Asset Management финансов пакет за над 6 милиарда евро за реконструкция на Шампионската лига, с който трябва да бъдат блокирани плановете на редица водещи клубни отбори за обособяване на отделно международно първенство, известно като Суперлига, пише Bloomberg.

Преговорите продължават и за момента не е сигурно дали базираното в Швейцария ръководство на УЕФА и британската Centricus ще постигнат споразумение.

Създаването на Суперлига бележи най-голямото сътресение в европейския футбол от 50-те години на миналия век и слага край на дългогодишната доминация на Шампионската лига сред регионалните футболни турнири.

Група от най-богатите клубове, в това число "Манчестър Юнайтед" и "Реал" (Мадрид), обяви плановете за отцепване от Шампионската лига и създаване на Суперлига, която да стартира от август. В списъка с клубове влизат общо шест отбора от Англия, три от Италия и Три от Испания. Те ще играят помежду си в средата на седмицата в своеобразна алтернатива на ШЛ. В допълнение към предвидените 15 постоянни отбора други пет ще могат да се класират всяка година за Суперлигата.

Планът в размер на 4 млрд. евро, който се финансира от американската банка JPMorgan Chase & Co., предизвика множество разпалени критики от страна на местните първенства и политици. УЕФА заяви, че може да забрани на играчите от въпросните отбори да участват с националните си отбори в международни изяви като Европейското и Световното първенство.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви по-рано в понеделник, че създаването на Суперлига е "позорен, самоцелен план и изплюване в лицето на футболните фенове".

Чеферин потвърди заплахата, че футболистите, които участват в мачовете от Суперлигата, няма да могат да играят за националните си отбори и да участват на европейски и световни първенства, пише Investor.bg.

"Всички сме обедини срещу глупостта на този проект, срещу тези позорни, егоистични предложения, подхранвани преди всичко от алчността. Това е циничен план, който е насочен напълно срещу това, което футболът трябва да бъде. Призоваваме всички да застанат изправени до нас. Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че това никога няма да стане", каза Чеферин.

Centricus води преговори с УЕФА от няколко месеца относно финансирането, изтъква източник. Инвестиционният посредник е обсъдил първоначален пакет от около 4,2 млрд. евро, който е увеличен  до над 6 млрд. евро заради Суперлигата.

 

Коментари

Новини Варна