IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
08:30 | 8 юли 2021
Обновен: 06:12 | 26 март 2024

След половин век очакване – Англия е на финал на Европейско първенство

Дузпа в продълженията класира "Трите лъва" напред

По материала работи: Слав Велев
След половин век очакване – Англия е на финал на Европейско първенство

Снимка: Getty images

Дузпа в продълженията прати англичаните в мача за титлата срещу Италия. След дълги 55 години чакане, националният футболен тим на Англия отново ще играе на голям финал.

"Трите лъва" победиха Дания с 2:1 след продължения и ще бъдат част от големия финал на Евро 2020.

Той отново ще бъде на "Уембли", както бе и на световното през 1966-а. Този път съперник там ще е Италия, като в неделя ни очаква голям сблъсък между две от най-големите футболни нации.

Решителният миг дойде в 104-ата минута на мача, когато Хари Кейн застана зад топката, за да изпълни дузпа. И англисйката звезда се провали в първия миг, а вероятно за секунда в мислите на милиони английски фенове са се върнали доста кошмарни спомени за изпуснати моменти от последните години. Но за щастие на Англия, избитата от Каспер Шмайхел топка се върна в Кейн, който бе точен при добавката, пише Corner.dir.bg.

Дузпа, която предизвика доста спорове и ще продължи да ги предизвиква в следващите дни. Рахим Стърлинг се строполи в наказателното поле, а след дълго разглеждане чрез ВАР, реферите решиха, че минималният контакт между английския нападател и датския защитник е достатъчен повод за наказателния удар, който в крайна сметка реши сблъсъка.

Със сигурност цяла Англия няма да спи след този миг, който праща отбора на първи европейски финал.

Поздравеления обаче заслужават и датчаните, които изпращат едно първенство, което започна с най-големия ужас и случката с Кристиан Ериксен, а завършва с неочаквано място сред четирите най-добри тима на континента.

А мястото на Дания там бе напълно заслужено, но днес просто Англия бе по-агресивният, класен, а и свеж отбор в последните около 40-50 минути от двата часа футбол, което се оказа решаващо.

Разбира се, споровете около тази дузпа ще останат.

Англичаните започнаха мача доста по-агресивно и атакуващо, което бе някак логично с оглед домакинския фактор, а и ролята на фаворит на "Трите лъва".

Това обаче не доведе до интересни ситуации, а постепенно датчани овладяха инициативата и започнаха да играят своя прекрасен футбол, с който заслужено стигнаха до тази фаза.

Датчаните разиграваха спокойно и за секунди успяваха да променят темпото, с което на няколко пъти получиха шансове за удари, но нито един от тях не затрудни Пикфорд.

И така дойде 30-ата минута, когато реферът отсъди пряк свободен удар за Дания на около 30 метра разстояние от вратата.

Зад топката застана една от сензациите на турнира - младият Микел Дамсгор, който отправи стрехотен удар и смълча трибуните на "Уембли".

Страхотен гол, който бе първият директно от фаул на това Европейско, а идва едва на полуфиналите.

След този гол ситауцията на терена се промени поради две причини. Едната е, че сякаш датчаните малко "дръпнаха ръчната" и се отказаха да владеят толкова често топката, но и Англия започна да гледа по-смело в атака.

И перфектната до този момент датска защита се пропука на два пъти само в рамките на минута.

При първата ситуация Рахим Стърлинг направи непростим пропуск, като от няколко метра стреля право в хвърлилия се пред него Каспер Шмайхел.

Около минута по-късно отново видяхме успоредно на голлинията центриране към Стърлинг, при което датският капитан Симон Кяер се хвърли в краката на англисйкия играч и си отбеляза автогол.

Общо 11-и автогол на това Европейско, при положение, че до този момент в цялата история на първенствата имаше общо 8.

Но сякаш това 1:1 бе логичният резултат, при който двата отбора се оттеглиха на почивка.

Естествено, че през втората част двата тима изглеждаха по-предпазливи, все пак говорим за полуфинал на Европейско. Англия обаче играеше по-добре от Дания.

Този път Дания доста по-трудно организираше атаки, също така не владееше толкова често и спокойно топката, както го правеше в огромни периоди на първата част.

10 минути след началото на полувремето Англия получи страхотен шанс, когато Хари Магуайър стреля с глава, но Шмайхел се разтегна максимално и с върха на пръстите си изби удара.

С всяка следваща минута двата тима ставаха все по-внимателни, като въпреки сериозният ангийски натиск в самия край, двата тима завършиха 1:1 в редовното време.

Спокойно може да кажем, че полуфиналният сблъсък логично отиде в продължения.

А те преминаха изцяло под контрола на Англия. Каспер Шмайхел трябваше да рпави две решителни спасявания, а малко преди края на първото продължение дойде решителният миг в мача.

Рахим Стърлинг нахлу в наказателното поле на Дания и се строполи, а реферът бе ктегоричен - дузпа.

Няколкото повторения обаче не ни убедиха съвсем, че контакт между датски бранител и Стърлинг има, но след дълго разглеждане на ситуацията с ВАР, дузпата остана.

А с изпълнението се нагърби Хари Кейн. Първия му удар бе изпит от Шмайхел, но топката се върна в английския голаджия, който този път нямаше как да сбърка - 2:1 за Англия.

Това бе мигът, който приближи Англия с още крачка до голямата мечта. А тя или ще се сбъдне, или ще угасне за пореден път в неделя, когато е време за финала срещу Италия.

Коментари

Новини Варна