IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
15:13 | 5 август 2021
Обновен: 07:03 | 25 април 2024

Ивет Горанова донесе първия златен медал от Токио

Евелина Николова спечели бронза в същата минута

По материала работи: Слав Велев
Ивет Горанова донесе първия златен медал от Токио

Кадър: bTВ

Два медала за България в една и съща минута в Токио. Историческо злато, първо за последните 13 години, донесе Ивет Горанова. В същото време боркинята Евелина Николова спечели бронза.

Българката Ивет Горанова спечели първи златен медал за България от олимпийските игри в Токио. Това е историческа победа - първи златен медалист в дебюта на каратето в дисциплината "кумите" до 55 кг., като олипийски спорт. Така страната ни има вече четири отличия от игрите в "Страната на изгряващото слънце".

В кумите, категория до 55 килограма, тя спечели на старта в група А срещу тайванката Вен Цююн.

Във втория двубой Ивет се изправи срещу 33-годишната туркиня Серап Озчелик и я победи. Първата точка беше за съперничката, но българката бързо направи ипон и поведе с 3:1. След вазари за нея стана 5:1, което беше и крайният резултат.

В заключителния двубой Горанова надигра и Сара Бахманяр от Иран с 5:2. Плевенчанката поведе с 2:0 точки сред две оценки юко, съперничката изравни, но Ивет продължи да печели точки и заслужено победи.

На полуфинала след Ивет Горанова се би Бетина Планк от Австрия. 21-годишната плевенчанка поведе с 2 на 0, последва нова точка за българката, но малко след това австрийката получи 3 точки от ипон, но се съвзе бързо и поведе отново с точка 8.8 сек. преди края. Мачът завърши 4:3 за българката.

На финала Ивет срещна украинката Анжелика Терлюга, нейна добра познайничка, с 8 години по-голяма от нашето момиче.

Мачът започна неприятно за Горанова, която пострада при размени на удари и получи лекарска помощ. Малко след това двете момичета се вкопчиха жестоко една в друга. Размениха си по точка, след това Ивет поведе. След това Горанова получи предупреждение. Такова последва и за украинката. След него нашият екип поиска видео повторение, което не донесе нищо на Ивет. Последва медицинска помощ за Терлюга и нови две точки за Ивет, която поведе с 4:1 над украинката минута преди края. Горанова получи наказание 20 сек. преди края, а след това получи още една точка. Мачът завърши при 5 на 1. Това е първа победа не само за България и Ивет Горанова, но и в света.

Евелина Николова донесе бронза.  Българската състезателка по борба се изправи в малкия финал срещу дошлата от репешажа представителка на Руския олимпийски комитет – Валерия Коблова.

Коментари

Новини Варна