IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Спорт
16:30 | 5 януари 2022
Обновен: 23:42 | 25 април 2024

Австралия скочи срещу Джокович, наш Гришо го защитава

Редица тенисисти подкрепиха Ноле

По материала работи: Слав Велев
Австралия скочи срещу Джокович, наш Гришо го защитава

Обществеността в Австралия реагира остро на медицинското изключение, което Новак Джокович обяви, че е получил. То би позволило на сърбина да играе на Australian Open, без да е ваксиниран.

Властите, тенисисти, журналисти и фенове се надпреварват да се изказват негативно по адрес на Джокович. В страната 90% от навършилите 16 години са ваксинирани с по две дози. Премиерът на Австралия Скот Морисън дори заплаши, че Новак може да бъде отпратен у дома.    

„Медицинското изключение трябва да бъде потвърдено от професионалисти и Джокович да докаже каква е причината да не може да се ваксинира. В противен случай - ще трябва да го качим обратно на самолета за вкъщи”, предупреди премиерът. 

Според медицинските лица единствено Джокович може да разкрие причината, довела до изключението, информира "Нова". От етична гледна точка лекарите не могат да сторят това. Според Би Би Си Новак е преболедувал COVID-19 в последните шест месеца и това му е осигурило нужния документ.   

Бившият №3 в световната ранглиста Григор Димитров се изказа по казуса с Новак Джокович, който получи медицинско изключение да играе на Australian Open, въпреки че не е ваксиниран. Играчите, които искат да участват в надпреварата, трябва да са напълно имунизирани, но има фактори в здравословното състояние, които позволяват да се издаде разрешение.

"Не съм доктор, но съм сигурен, че има причина за решението. Ако някой се нуждае от медицинско изключение и ако то е истинско, значи не виждам проблем", каза българинът пред австралийската медия The Age.

Световната №1 в женския тенис Ашли Барти и представителка на домакините не пожела да коментира, но спомена, че вярва във вземането на правилно решение от ръководството на турнира.

Друга австралийка и шампионка в Големия шлем - Сам Стоусър, се съгласи с мнението на Димитров.

"Ако са дали медицинско изключение на Джокович, значи има медицински проблем. Надявам се причините да са основателни. В Австралия и конкретно щата Виктория беше трудно през последните две години. Ако се нарушат принципите заради тенис играчи не мисля, че ще е правилно. Ако медицинското изключение е основателно, не виждам защо трябва да има спорове по въпроса", смята Стоусър, която победи Серина Уилямс на финала на US Open през 2011-а.

В Мелбърн Джокович ще преследва своята десета титла от Australian Open и общо 21-а в Големия шлем. Така ще поведе в голямото съперничество с Рафаел Надал и Роджър Федерер.
 

Коментари

Новини Варна