IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Спорт
11:30 | 17 януари 2022
Обновен: 07:56 | 16 април 2024

Въпросителни около Джокера: Какво го чака, ще може ли да играе и къде?

Новак Джокович никога не е крил желанието си да приключи кариерата си като най-титулувания играч

По материала работи: Слав Велев
Въпросителни около Джокера: Какво го чака, ще може ли да играе и къде?

Снимка: Инстаграм

Новак Джокович никога не е крил желанието си да приключи кариерата си като най-титулуваният играч в историята на Големия шлем? Какво всъщност го очаква сега, когато бе депортиран от Австралия и по този начин бе лишен от възможността да преследва рекордна титла №21 от четирите най-престижни турнири в света?

Какво означава решението на австралийските власти и ще може ли Джокович да играе на турнири в други държави?

Дългата битка за оставането му на континента завърши с неуспех и така той ще продължи да има равен брой спечелени турнири от Шлема с Роджър Федерер и Рафаел Надал - по 20. Поне за още няколко седмици.

35-годишният Надал ще има шанс да излезе еднолично начело при успех в Австралия.

Проблемът с властите на Джокович повдига много въпроси, включително и този, поставен малко по-нагоре. Колегата му Надал подчерта, че Ноле няма да има никакви грижи, ако реши да се ваксинира.

Някои правителства направиха ваксинацията задължителна, стане ли дума за влизащи в страните им чужденци. Обикновено в кариерата си досега, Ноле взимаше по няколко седмици почивка след Откритото първенство на Австралия, след което се завръщаше в игра за Мастърса в Индиан Уелс (САЩ).

Според държавния департамент на САЩ, граждани, които не са американци, трябва да бъдат изцяло ваксинирани, за да влязат в страната.

Изключения се правят за “хора, които имат медицинско доказателство, че не могат да получат ваксина срещу коронавирус”. След турнирите в Индиан Уелс и Маями, турът се мести в Европа. Пътрвият турнир там е в Монте Карло, където Ноле се завърна на корта след победата си в Австралия миналата година.

По последни данни, неваксинирани хора могат да влизат в Монако, стига да покажат негативен PCR тест от последните 11 дни, но също така трябва да прекарат и карантина.

После идват още два Мастърс турнира - в Рим и Мадрид, след което се стига до “Ролан Гарос”. Неваксинирани могат да влизат в Испания, Франция и Италия, но при негативни тестове и определен карантинен период.

Джокович е актуалният шампион и на “Уимбълдън”, след като триумфира там за шести път миналата година. Но все още е прекалено рано да се говори за изискванията за участие в “Ол Инглънд Клъб”.

Поне към момента хора, които не са ваксинирани, могат да влизат в Англия, но след отрицателен тест преди полета им и още два теста на британска територия. 

И така отново се връщаме към онзи въпрос - ще играе ли отново в Австралия Джокович? Това все пак е любимият му турнир и той никога не го е крил. Дори след загубеното дело, той пак подчерта, че за него е чест и привилегия да играе там. 

В момента той е заплашен от тригодишно наказание, което ще му забрани да посещава страната, а това означава, че потенциалното му следващо участие ще бъде чак когато е на 37 години…

Коментари

Новини Варна