IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
16:15 | 3 април 2022
Обновен: 18:57 | 20 април 2024

Спецов даде интервю за културизма отблизо (ВИДЕО)

Състезателните му амбиции започнали на 7 г. с тренировки по хандбал

По материала работи: Слав Велев
Спецов даде интервю за културизма отблизо (ВИДЕО)

Снимка и видео: Sportal.bg

Изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Румен Спецов даде специално интервю за предаването “Гостът на Sportal.bg”. Шефът на НАП, който също така е бивш републикански шампион по културизъм, сподели кога е започнала кариерата му в този спорт, как се е запалил по фитнеса и впоследствие културизма и какво изисква следването на мечтата да бъдеш професионален културист

"Всичко това е плод на труд, който не е само месец или два - това са месеци наред и години наред", сподели Спецов за културизма. "За да изградиш мускулатура и да имаш план, който да следваш. Трудно е, защото лишенията са страшно много. Не само разходи и време, това е социален живот - купони, работа, отдаденост, която трябва да преследваш. В последните месеци и седмици е най-трудната фаза, където се изисква много психическа устойчивост, за да продължиш напред. Има много състезатели, които просто искат да се качат на сцената, но това не е лесно. Трябва да имаш план, който да следваш.

Като състезател се състезавам от 2004-а. Дотогава всичко е било плод на много отдаденост и ентусиазъм. Започнахме от филмите - от Арнолд, Конан Варварина. Минахме през всички онези екшън звезди. Това е искрата, оттам нататък е приятелски кръг, с който съм бил заобграден. Състезанията дойдоха доста по-късно - след 30 години започнах да се състезавам. Дотогава не ми е било цел, а просто да имам добра мускулатура и хармонично тяло. Мускулите дойдоха във времето. Включително и в състезанията има една конкретна личност, която ме впечатли страшно много - състезател от нашето близко минало с прякор Киборга. 

Целта винаги е една - човек да натрупа мускули и да изглежда добре. Състезателният културизъм изисква много повече. Много пъти съм казвал, че ти трябва да имаш режим за няколко години напред - какво да следваш, какво да правиш. Това е голямата разлика. Когато трябва да тренирате, за да придобиете по-високо майсторство в самия спорт, това вече изисква различни знания. Идва и помощта на специализирани треньори и специализирана методика.

В състезателния културизъм винаги има определени критерии. Ръстът е важен до толкова, до колкото да ти даде симетрия за по-компактен изглед на самото тяло. Много са чували, че има глад, но малко са го изпитвали. За да се постигне една такава кондиция, това изисква страхотен хранителен режим. Не е само до тренировките. Гладът е пръв приятел на тази форма. Изисква се много страдание, за да се постигне такава концентрация. Има момчета и момичета, които преминават през тази фаза и показват такава физика на сцената.

От Арнолд тръгва всичко, но към днешна дата има съвсем различни критерии. Предпочита се много по-хармонично развита физика и мускулатура. Има си съвсем отделна категория за класическия бодибилинг. 

Преди да стане шампионът Рони Колман, той дълги години се състезаваше и нямаше призови места. Но той не се отказа, в много от интервютата той каза, че просто обича да тренира. Впоследствие той натрупа това, което го превърна в №1. В нашия спорт има една такава сентенция, че само здравата работа може да победи таланта. Да, има хора, които са генетично надарени, но пък и обратната сентенция е вярна - колкото повече работиш, толкова по-добър ставаш.

Фитнесът и културизмът винаги са ми били хоби. Не е лесно, но не е невъзможно. Дори и към днешна дата, разбира се, вече нямам този интензитет на тренировки, но все пак тренирам поне по четири пъти на седмица. И то тренирам доста здраво, за да поддържам онази представа за това как искам да изглеждам. 103 килограма за мен в момента са много добре. 

Състезавал съм се от 2004-а до 2009-а, където имам завоювани титли. Бил съм на доста състезания на второ място. Тази позиция е доста окуражаваща, защото осъзнаваш, че малко не ти е достигнало. Точно през 2008-а, 2009-а година имах един приятел Георги Карамишев, който ми беше много силна конкуренция и основен двигател. С него винаги сме се сборвали на сцената. 

Всичко зависи от генетичните предразположните на индивида и от желанието му да се развива. Както няма начална възраст на тренировките, така няма и крайна. Имам приятели по целия свят, които и на 50-60 години продължават да се състезават. Не е лесен спорт. Беше скъп, сега е много по-масов. Хранителните добавки и медикаментите са на много достъпно ниво и можеш да ги получиш. Качеството не го коментирам. Има си марки, които са доказани във времето. Вече обаче няма подобно нещо като "трябват ми толкова пари, за да се състезавам.

Балансът за мен е какво и до къде искаш да стигнеш. Ако търсиш професионална кариера, е желателно ползването на треньори, които да ти покажат и да те научат на методики. Дори аз съм ползвал услугите на треньори. Той не е просто да те води, а човекът, който да ти служи и като мотивация, и като знание, и като опит, в който да съчетаеш твоя опит с неговия. 

Моите състезателни амбиции започнаха на 7-годишна възраст, когато започнах с хандбал. Имахме много добър учител и впоследствие треньор. Може да прозвучи нелогично, но аз съм изключителен любител на тенис на маса. Играя доста добре, но непрофесионално. Не съм привърженик на футбола, но не съм и лаик. Големите грандове и големите футболисти винаги са ми били интересни, но от гледна точка на режимите на спортистите.

Надявам се да не е убито желанието за състезания, защото по време на тази пандемия и на мерките не е въпросът само до залите, а до всеки един от нас. Всичко това, от своя страна, води до загуба на интерес да се състезаваш в този спорт. Надявам се кривата надолу да е временна, след което се надявам спортът отново да тръгне нагоре. Сега през април има много голям международен турнир в София, октомври ще има още един. Турнири ще има, остава да има желаещи за тях. 

Хубаво е човек никога да не казва никога, засега тренирам, но и тази отговорна позиция, която заемам, също има своята тежест. Единствено мога да си пожелая да съм здрав, всичко друго е в бъдещето. 

Има българин, за когото ще се шуми в бъдещето. Като започнем от традицията на големите шампиони Митко Димитров, Добромир Делев, сега има едно поколение, което също така напира, имаме един Радослав Ангелов, който има много бъдеще в този спорт. Аз съм обнадежден. Съвсем скоро може би ще видим българин отново там, където заслужава този спорт в България", заяви Румен Спецов.

Повече гледайте във ВИДЕОТО

Коментари

Новини Варна