IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
09:30 | 22 юли 2022
Обновен: 20:33 | 23 април 2024

Левски се завърна с гръм и трясък в Европа!

Безидеен ЦСКА се изложи срещу 10 от Македония

По материала работи: Слав Велев
Левски се завърна с гръм и трясък в Европа!

Левски се завърна с гръм и трясък в евротурнирите след тригодишно отсъствие. „Сините“ треснаха с 2:0 ПАОК на стадион „ Виваком Арена - Георги Аспарухов“ в първа среща от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Хората на Станимир Стоилов се възползваха по най-добрия начин от своето домакинство и мощната подкрепа на своите над 15 000 екзалтирани фенове и шокираха четвъртфиналиста от последното издание на третия по сила европейски клубен турнир.

В герои за Левски се превърнаха Уелтон и Билал Бари, които матираха гърците с голове още 40-ата секунда и 19-ата минута. Така гостите изпаднаха в нокдаун и до края на мача не успяха да вкарат поне почетен гол. От своя страна „сините“ пропиляха още няколко изгодни положения, които можеха да направят преднината им още по-солидна.

Реваншът на стадион „Тумба“ е след седмица, 28 юли.

Успехът за „сините“ е още по-ценен, защото те имаха изключително много кадрови проблеми. Четири от звездите на тима пропуснаха срещата. Ивелин Попов, Цунами, Андриан Краев и Илиян Стефанов не играха заради контузии.

Двубоят започна повече от перфектно за Левски. Носителят на Купата на България откри резултата с гол от съблекалнята. Само 40 секунди след първия съдийски сигнал Уелтон вкара за 1:0. Бившият футболист на „сините“ Янис Каргас не игра по най-добрия начин с глава и се стигна до неразбирателство с Сверир Ингасон, от което се възползва бразилското крило. Уелтон се измъкна и прехвърли технично Диминик Котарски – 1:0.

Няколко минути по-късно гостите отговориха с опасен удар на Щефан Шваб. Австриецът стреля от воле от границата на пеналта, но Ники Михайлов показа класа и спаси.

Хората на Станимир Стоилов нанесоха втория си шокиращ удар в 19-ата минута, когато Билал Бари удвои преднината на българския тим. Уелтон отне топката и пусна пас към Георги Миланов, който проби мощно по левия фланг. Българският национал центрира в пеналта, където Билал Бари се откъсна и от точката на дузпата прати топката под напречната греда на вратата на Котарски – 2:0.

Последва неточен удар на Петрис, който стреля от далечна дистанция. Гърците отговориха с шут на Андрия Живкович, озовал се в ръцете на Михайлов.

Грандът от Солун стигна до най-чистото си положение от началото на мача в 31–ата минута. Тогава Янис Каргас бе изпуснат от Патрик-Габриел Галчев, но за късмет на „сините“ изстрелът му профуча покрай лявата греда.

В 37-ата минута Роналдо бе изведен отдясно в пеналта. Бразилецът преодоля Каргас, но Котарски се справи с удара му от малък ъгъл. Само 60 секунди по-късно топката попадна във Филип Кръстев около дъгата на наказателното поле, но стражът на гостите улови кълбото.

До почивката ПАОК пробва натиск, но не успя да пробие защитата на „сините“.

В началните минути след антракта гостите опитаха да се върнат в мача. Възпитаниците на Станимир Стоилов обаче не се огъваха и се защитаваха организирано. „Синята“ отбрана не позволяваше да се стигне до сериозни опасности пред вратата на Ники Михайлов.

В 62-ата минута Уелтон се измъкна отляво на наказателното поле. Той веднага пробва с техничен удар да прати топката в далечния ъгъл на вратата на Котарски, но стреля неточно.

Гостите все пак пробваха да натиснат в заключителните минути. В 84-ата минута трима души се разминаха с топката в пеналта и за късмет тя премина покрай лявата греда на Михайлов.

До края не паднаха още голове и Левски се завърна в Европа с престижна победа. Остава „сините“ да си свършат работата и на реванша, за да продължат в следващия кръг.

Левски - ПАОК 2:0

Голмайстори: 1:0 Уелтон (1) , 2:0 Билал Бари (19)

Състави:

Левски : Николай Михайлов, Жереми Петрис, Сонко Сундберг, Килиан ван дер Каап, Хосе Кордоба, Патрик-Габриел Галчев, Георги Миланов, Филип Кръстев, Уелтон, Роналдо, Билал Бари

ПАОК: Доминик Котарски, Йоан Састре, Янис Каргас, Сверир Ингасон, Рафа Соареш, Дъглас Аугусто, Щефан Шваб, Тиаго Данташ, Николас Куалиата, Андрия Живкович, Йоргос Куцияс

В същото време ЦСКА не успя да надвие Македония Гьорче Петров в първи мач от втория кръг на Лигата на конференциите. Двубоят завърши без попадения, а в края българският отбор дори трябваше да трепери.

"Червените" имаха игрово предимство (58% владеене на топката в края) през цялото време, а в края на първата част получиха и огромен емоционален допинг заради червения картон на Лемос.

След почивката обаче родният евробоец не успя да разгърне пълния си потенциал, по никакъв начин не се възползва от численото си предимство и дори се размина с изоставане в резултата при само едно създадена голова опасност.

В заключителната част на срещата Калоян Кръстев се отскубна от защитата на съперника и нанесе удар с глава, минал над целта. Интересното е, че домакините не отправиха нито един точен удар (при шест неточни стрелби). Показателите на софиянци също бяха плачевни - само един точен шут от седем опита.

Реваншът на стадион "Българска армия" в София е точно след една седмица.

През първото полувреме играта бе сравнително равностойна при много тежки атмосферни условия и температура на въздуха от около 35 градуса по Целзий.. 

В 19-ата минута Менно Кох можеше да открие резултата с глава, след центриране от ъглов удар, но с решителна намеса пред голлинията на северномакедонците се отличи Филип Мисевски. 

След още десетина игрови минути Браян Морено пропусна добра възможност за гол след подаване на Тибо Вион. 

Най-интересната ситуация през първата част дойде в добавеното време, когато домакините останаха с човек по-малко на терена след втори жълт и съответно червен картон за Лемос Да Силва, който фаулира Енес Махмутович. Така двата състава се оттеглиха на почивка при нулево равенство.

Второто полувреме започна с натиск на червените и в 53-ата минута Вион подаде към влезлия в игра Лазар Туфегджич, който бе на границата на вратарското поле и стреля силно от воле с десния крак, но вратарят на Македония ГП изби. 

Армейците продължиха да търсят път към вратата на гостите, но до чисто голово положение се стигна чак в 87-ата минута, когато  Калоян Кръстев получи пас отдясно от Асен Дончев и стреля с глава от добра позиция, но ударът му премина над гредата. 

В третата минута на добавеното време отново Кръстев стреля, но се получи пак към Радослав Живков, който отблизо не успя с пета да прати топката в мрежата и по този начин срещата приключи при нулево равенство.

Реваншът е след седмица на стадион "Българска армия" с начален час 20:30 часа.

Македония Гьорче Петров - ЦСКА 0:0

Македония ГП: Стевковски, Зука, Личина, Мисевски, Илиевски, Емини, Алексовски, Лемос, Адем, Гжургжевик, Стойковски

ЦСКА: Бусато, Турицов, Кох, Махмутович, Де Нойер, Жеферсон, Вион, Шопов, Морено, Гарсес, Назон

Още спортни новини четете на Gol.bg

Коментари

Новини Варна