IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Спорт
12:00 | 21 ноември 2022
Обновен: 16:54 | 25 април 2024

Катар ги забрани, но гей след гей признания... Футболисти, ФИФА активисти!

Дори великият Гари Линекер лобира за идеята

По материала работи: Слав Велев
Катар ги забрани, но гей след гей признания... Футболисти, ФИФА активисти!

Бившият ас на Барселона Джонатан дос Сантос и Тиаго Алкантара, който в момента играе в Байерн Мюнхен в страстна прегръдка/Кадър: YouTube

Малко след пламенната реч на Джани Инфантино вчера директорът за връзки с медиите на ФИФА Брайън Суонсън излезе и обяви, че е гей. Преди това президентът Инфантино говори за правата на малцинствата. Катар, домакинът на световното първенство, е обвинен от Запада, че е нарушил множество човешки права в бързането да организира финалния турнир. 

Бившият репортер на Sky Sports Брайън Суонсън, сега шеф на медиите на FIFA, изчака до края на речта на Джани Инфантино, за да обяви на света, че е гей. Смело решение, което предизвика вълна от признателност в социалните мрежи, в контекста на който Катар е страна, в която гей връзките са забранени.
„Бих искал да използвам възможността да кажа няколко неща. Аз съм тук, в Катар, в привилегирована позиция, пред целия свят, като гей. Въпреки че Джани не е гей, това не означава, че той не се интересува от проблема. Мислих дълго и упорито дали да направя това публично достояние или не. Ние във FIFA се грижим за всички. Ние сме приобщаваща организация. Имам няколко гей колеги. Напълно съм наясно с дебата и уважавам правото на другите да мислят различно. Разбирам. Но в същото време знам за какво се борим“, каза Браян Суонсън, цитиран от Mirror, предаде "Труд".

Преди началото на световното първенство по футбол бившият германски национал Томас Хитцлшпергер, на 40 години, също гей, призна, че би искал гей футболист да има свой собствен "comming out" на световното първенство. И великият Гари Линекер лобира за идеята: „Познавам двама гей играчи във Висшата лига. Би било чудесно, ако единият или двамата кажат всичко по време на Световното първенство. Би било невероятно."
Ден преди началото на световното първенство президентът на ФИФА Джани Инфантино даде пресконференция, на която присъстваха повече от 400 журналисти от всички страни. Събитието се проведе в Медийния център и Инфантино говори на английски, френски и испански. Той похвали Катар за неговата организация и алармира за дискриминация.

"Днес се чувствам катарец, чувствам се арабин, чувствам се африканец, чувствам се гей, чувствам се като човек с увреждания, днес се чувствам като работник имигрант!”, беше встъпителното послание на президента на ФИФА.

Той веднага направи паралел със собственото си детство. „Връщам се към собствената си история, защото съм син на гастарбайтери. Знам какво означава да бъдеш дискриминиран, тормозен като чужденец. Като дете бях дискриминиран в Швейцария, защото бях червенокос и имах лунички. Какво трябваше да се прави тогава? Отивате в стаята си и започвате да плачете и след това се опитвате да намерите приятели. Не започвате да обвинявате, да се карате, да обиждате”, каза още той.

Коментари

Новини Варна