IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
08:15 | 18 август 2023
Обновен: 00:58 | 1 май 2024

Лудогорец прегази Астана и чака Аякс

"Орлите" победиха с казахстанците в Разград с разгромното 5:1

По материала работи: Слав Велев
Лудогорец прегази Астана и чака Аякс

Отборът на Лудогорец се класира за плейофите на Лига Европа, след като разби с 5:1 Астана в мача реванш от третия квалификационен кръг на надпреварата. След като бяха загубили с 1:2 преди седмица в Казахстан, днес “орлите” се върнаха по отличен начин в мача и с общ резултат 6:3 продължават напред, където ще срещнат гранда Аякс за влизане в групите на втория по сила турнир на Стария континент. Успехът днес също така означава, че Лудогорец за осма поредна година ще участва в групова фаза на евротурнир. Дори и да отпадне от нидерландците, разградчани ще играят в груповата фаза на Лигата на конференциите, предаде sportal.bg.

По два гола за успеха отбелязаха Бърнард Текпетей и Якуб Пьотровски, а един гол добави Кирил Десподов. За гостите резултатът бе изравнил Дембо Дарбо.

Наставникът на разградчани Ивайло Петев заложи на вратата на Симон Слуга, вместо невъзстановения напълно Серджио Падт. Пред него действаха Марсел Хайстер, Ноа Сонко Сундберг, Оливие Вердон и Аслак Фон Витри. В халфовата линия бяха Якуб Пьотровски, Иван Йорданов и Клод Гонсалвеш. По крилата бяха Кирил Десподов и Бърнард Текпетей, а на върха на атаката - Руан Секо.

Гостите излязоха в схема с трима защитници преди вратаря Йосип Чондрич - Жарко Томашевич, Александър Марочкин и Душан Йованчич. В халфовата линия бяха Ян Вороговски, Стиепан Лончар, Макс Ебонг и Камо Ованисян. В предни позиции пък бяха Фабиан Урега, Дембо Дарбо и Абат Аймбетов.

В началото на мача Лудогорец наложи натиск, но освен две разбърквания в наказателното поле, които обаче не завършиха с удар, до друга опасност пред вратата на Астана не се стигна. 

В 13-ата минута дойде първото сериозно положение за "орлите". Пьотровски изведе добре Десподов в наказателното поле, но ударът на крилото бе избит от вратаря Чондрич. При последвалия корнер Вердон стигна до стрелкова позиция, но шутът му бе блокиран с крак от стража.

В 25-ата минута Лудогорец откри резултата. Фон Витри намери Текпетей на границата на наказателното поле и след като ганаецът финтира защитник, с удар с левия крак реализира.

Съвсем скоро обаче Астана успя да изравни. Дарбо бе изпуснат от Вердон и Сундберг при едно центриране и гамбийският национал с глава направи 1:1.

До края на първата част действията на терена се поуспокоиха. И двата тима имаха по няколко интересни атаки, но до нови опасности пред двете врати не се стигна.

В началото на втората част Лудогорец отново излезе напред в резултата. Пьотровски бе оставен да напредне към наказателното поле и с мощен шут от дистанция и неумела намеса на вратаря реализира за 2:1.

В 50-ата минута домакините стигнаха до трети гол, който ги праща напред в турнира. Текпетей се пребори с няколко футболисти на гостите и с мощен шут прониза стража. 

В 57-ата минута дойде и четвъртият гол. След центриране от ъглов удар Сундберг стреля с глава, топката се отби в гредата и в близост до голлинията Пьотровски вкара за 4:1.

В средата на втората част резултатът стана разгромен. Дълга топка в предни позиции и Десподов се пребори със защитник, за да прати след това топката покрай вратаря. 

15 минути преди края на срещата Астана остана и с човек по-малко. Душан Йованович получи втори жълт картон за нарушение срещу Пьотровски и трябваше да напусне предварително. 

До края на мача темпото спадна. Лудогорец реши да спести сили, а Астана нямаше капацитет да направи нещо по-различно и се примири с отпадането. Така след седмица в Разград ще гостува грандът Аякс. 

ЛУДОГОРЕЦ 5:1 АСТАНА
1:0 Текпетей (25)
1:1 Дарбо (29)
2:1 Пьотровски (47)
3:1 Текпетей (50)
4:1 Пьотровски (57)
5:1 Десподов (67)

ЛУДОГОРЕЦ: 12. Слуга, 44. Хайстер, 26. Сундберг, 24. Вердон, 16. Фон Витри, 6. Пьотровски, 82. Йорданов, 8. Гонславеш, 11. Десподов, 37. Текпетей, 99. Секо 

АСТАНА: 93. Чондрич, 6. Вороговски, 7. Ебонг, 13. Ованисян, 17. Аймбетов, 22. Марочкин, 23. Урега, 29. Йованчич, 33. Томашевич, 44. Лончар, 88. Дарбо

СЪДИЯ: Антъни Тейлър 
СТАДИОН: "Хювефарма Арена", Разград 
НАЧАЛО: 21:00 часа

Коментари

Новини Варна