IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
14:00 | 16 април 2024
Обновен: 23:08 | 29 април 2024

Запалиха Олимпийския огън

Така беше поставено началото на епична тримесечна щафета на факела до церемонията по откриването на 26 юли

По материала работи: Слав Велев
Запалиха Олимпийския огън

Снимка: БТА

Огънят за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. беше запален в Олимпия - родното място на древните игри. Така беше поставено началото на епична тримесечна щафета на факела до церемонията по откриването на 26 юли.

Поради облачното небе на мястото на първите Олимпийски игри в древността, огънят не може да бъде запален от слънчевите лъчи, както е по древна традиция. Той беше запален с резервен огън, запазен от генералната репетиция на 15 април. След 11-дневно пътуване през Гърция огънят ще бъде транспортиран до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли.

Гръцки актриси, облечени като древни жрици, пренесоха пламъка, запален в 2600-годишния храм на Хера, близо до стадиона, където през 776 г. пр. н. е. се раждат Олимпийските игри. Там беше и президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, предаде БТА.

В Гърция шестстотин факлоносци ще предадат огъня, който ще измине 5000 км през 7 гръцки острова, 10 археологически обекта и Акропола, където ще прекара една нощ до Партенона. В гръцкото пристанище Пирея пламъкът ще се качи на 26 април на борда на тримачтовия кораб "Белем", който ще достигне Марсилия в Югоизточна Франция на 8 май.

Коментари

Новини Варна