IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Спорт
08:45 | 19 април 2024
Обновен: 09:30 | 1 май 2024

Рома, Байер Леверкузен, Аталанта и Олимпик Марсилия са полуфиналистите в Лига Европа

Съставите на Милан, Ливърпул, Уест Хям и Бенфика приключиха участието си на четвъртфиналит

По материала работи: Слав Велев
Рома, Байер Леверкузен, Аталанта и Олимпик Марсилия са полуфиналистите в Лига Европа

Отборите на Рома, Байер Леверкузен, Аталанта и Олимпик Марсилия се класираха за полуфиналите във футболния турнир Лига Европа. Съставите на Милан, Ливърпул, Уест Хям и Бенфика приключиха участието си на четвъртфиналите.

Рома победи Милан с 2:1 като домакин в реванша от четвъртфиналите. След успеха с 1:0 в първия мач, римският тим надделя в изцяло италианския сблъсък с общ резултат 3:1 и ще играе срещу Байер Леверкузен на полуфиналите.

Финалистът в надпреварата от миналия сезон Рома поведе с 1:0 с попадение на Джанлука Манчини в 12-ата минута, който се разписа от близко разстояние, а в 22-ата Пауло Дибала увеличи аванса на Рома на 2:0. Грандът от Рим остана с човек по-малко в 31-ата минута заради директен червен картон за Зеки Челик.

Леонардо Спинацола отправи обещаващ удар към вратата на Милан в 58-ата минута, но Майк Менян демонстрира отличен рефлекс и предотврати трето попадение. Тами Ейбрахам завърши нова атака на Рома в 65-ата минута, но прати топката над напречната греда, а в 85-ата минута Матео Габия оформи крайното 2:1, намалявайки изоставането на гостите от Милан.

Друг италиански тим Аталанта загуби с 0:1 от Ливърпул като домакин в реванша, но заради победата с 3:0 в първия мач продължи напред с общото 3:1. На полуфиналите Аталанта ще играе френския Олимпик Марсилия.

Гостите получиха правото да изпълнят дузпа за игра с ръка в наказателното поле на Матео Руджери и в седмата минута Мохамед Салах бе точен за 1:0 в полза на Ливърпул. Теун Коопмайнерс вкара топката във вратата на мърсисайдци в 41-ата минута, но попадението не бе зачетено заради засада. Отново Коопмайнерс бе намерен с отличен пас и стреля, но вратарят на Ливърпул се справи.

Джанлука Скамака овладя топката в 69-ата минута и отправи силен удар, но над вратата на Ливърпул. В третата минута на добавеното време на двубоя Дарвин Нунес надскочи защитата на Аталанта и стреля, но стражът на италианския тим Хуан Мусо не позволи да се стигне до попадение.

Германският шампион Байер Леверкузен влезе в топ 4 на турнира Лига Европа след равенство 1:1 като гост в реванша срещу английския Уест Хям, шампион от Лигата на конференциите от миналия сезон. Байер победи с 2:0 в първата среща и триумфира с общото 3:1 в двубоя. Така тимът от Леверкузен удължи изключителната си серия без поражение от началото на сезона на 44 мача.

Михаил Антонио се разписа за 1:0 в полза на английския тим в 13-ата минута, възползвайки се от центриране на Джаръд Боуен. Пак Боуен застраши вратата на Байер Леверкузен в 60-ата минута, пращайки топката вляво от вратата на гостите. Джереми Фримпонг получи топката в 66-ата минута при добра атака за Байер, но не успя да преодолее вратаря на домакините Лукаш Фабиански, който изби в ъглов удар.

Фримпонг все пак се разписа в 89-ата минута, реализирайки изравнителното попадение за 1:1 в срещата.

Полуфиналът между Байер Леверкузен и Рома ще бъде повторение на този от 2023-а, когато италианският отбор продължи напред, но отстъпи във финала срещу Севиля.

Във Франция Олимпик Марсилия преодоля португалския Бенфика след победа с 1:0 в реванша след редовното време и продълженията и 4:2 при дузпите. Първият двубой в Лисабон завърши с победа за Бенфика с 2:1 и след равенството 2:2 в общия резултат се стигна до продължения и дузпи.

Пиер-Емерик Обамеянг пропусна да реализира за домакините в 24-ата минута, пращайки топката над вратата от близко разстояние. Анхел Ди Мария бе близо до попадение за Бенфика в 59-ата минута, когато отправи опасен удар, но блокиран навреме от защитник. Минута по-късно последва нов пропуск за Олимпик Марсилия, дело на Амин Арит.

Домакините все пак стигнаха до гол в 79-ата минута. Фарис Мумбаня бе точен след подаване на Обамеянг, правейки резултата 1:0.

Ди Мария пропусна още една възможност да реализира за Бенфика в продълженията, след като в 98-ата минута ударът му бе спрян от вратаря на домакините Пау Лопес.

При дузпите Анхел Ди Мария не успя да реализира първата, Оркун Кьокджю и Николас Отаменди вкараха, но Антонио Силва пропусна четвъртата за гостите от Португалия, докато футболистите на Олимпик Марсилия - Хоакин Кореа, Жофри Кондогбия, Леонардо Балерди и Луис Енрике бяха точни при четирите си изпълнения и ликуваха в края. 

Първите мачове от полуфиналите предстоят на 2 май:

Олимпик Марсилия – Аталанта Рома – Байер Леверкузен

Реваншите са насрочени за 9 май, а финалът ще се играе на 22 май.

Коментари

Новини Варна