IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
10:34 | 30 юли 2014
Обновен: 03:49 | 28 април 2024

Маратонът „Галата – Варна” тази година е благотворителен

Маратонът „Галата – Варна” тази година е благотворителен

По материала работи: Борис Проданов
Маратонът „Галата – Варна” тази година е благотворителен

Под знака на благотворителността ще протече в неделя 74-ото издание на плувния маратон „Галата – Варна”. Община Варна отпусна 12 000 лв. на ПСК „Черно море” за осъществяване на състезанието, но щабът по провеждането на проявата реши 4000 лв. да бъдат дарени на пострадалите от потопа в Аспарухово. Това не е за сметка на сигурността на участниците, а стана факт благодарение на огромното желание на целия организационен комитет да помогне – съдиите, техническият апарат на маратона, които с доброволен труд и лишения осигуриха тази помощ. Морската търговска камара компенсира домакините и допълни необходимите средства.
Общият награден фонд на проявата е 4000 лв. Първият при мъжете и жените получава по 500 лв. Класирането е до 6-то място. Има награда за най-добрия варненски участник, за плувец с увреждания и плувец с най-много участия.
Надежда Парушева, която 40 г. е в основата на това състезание, но вече предаде щафетата, предложи организатори от следващата година да са всички варненски плувни клубове, които трябва задължително да мотивират състезателите си да участват в маратона.
„Това не е нормално. Хора от цялата страна плуват в този маратон, а варненски състезатели от много местни клубове ги няма“, каза г-жа Парушева, която иска юбилейното (75-то) издание догодина да стане факт след като многобройните варненски клубове си подадат ръце.
Общо 8 гребни лодки ще съпровождат участниците на море, 2 катера с вместимост по 80 души, 12 каякари и 8 доброволци също ще участват в съпровода на вода. Маратонът се затваря 90 минути след приключването на първия състезател. Всички останали, не влезли в това време се водят за непреплували дистанцията.
Всички желаещи се събират в 7,30 ч. на Морска гара, където ще бъдат подложени на медицински преглед. Стартът на маратона е от „Романтика” в 10 ч. и се плува до 2-ра буна. Разстоянието е около 4400 м. За надпреварата са подали участие много от националните ни състезатели по плуване.
Борис Проданов

Коментари

Новини Варна