Със сигурност динята е готова, ако мустачетата и прицветникът в съседство до дръжката на плода са засъхнали. Власинките, които са по дръжката също трябва да са сухи. Те са къси или опаднали, докато при още неузрелите са прави, дълги и сравнително по-дебели. Когато берете дините гледайте и дали плодът е достигнал характерната за сорта големина. Важно е и кората откъм слънчевата страна да е избледняла и да е придобила матова лъскавина. Друг признак е, ако при почукване се чува глух звук.
Но ако преди да влезнете в бостана е валяло или сте поливали, узрелите дини издават звънтящ звук, приличен на зелените и трудно ще ги различите само с почукване. Тогава наблюдавайте кората, мустачетата, прилистниците и власинките на дръжката. С тези признаци вече няма да сгрешите. Презрелите плодове издават съвсем тъп звук. Неузрелите са средно тежки, зелените – тежки, а презрелите – леки. При натискане между двете ръце узрелите дини издават хрущящ звук. Този начин на проверка обаче не е подходящ, защото се набива месестата част на плода.
agrozona.bg
Четете още: Кекс с орехи, ябълки и канела
Коментари